MF DNES

Výročí slovenskéh­o povstání s Husákovým „duchem“

- — Jakub Pokorný

BANSKÁ BYSTRICA Třiadevade­sátiletý válečný veterán Josef Svoboda z Trutnova je jeden z pěti set posledních žijících účastníků Slovenskéh­o národního povstání.

Ze Slovenska pochází a včera se tam vrátil v letadle společně s českým premiérem Andrejem Babišem, který se zúčastnil připomínky 75. výročí SNP v Banské Bystrici.

Na Svobodovi je vidět, že i když se na Slovensko pravidelně vrací, na boje nevzpomíná vůbec rád a rozhodně to není nadšený vypravěč vojenských historek.

„Nejtěžší boje byly u Liptovskéh­o Mikuláše, kde padlo z mé roty několik kluků, mladých, kolem osmnácti dvaceti let. Takže o tom nerad mluvím,“vzpomínal včera Svoboda.

Slovenské národní povstání, které začalo 29. srpna 1944, bylo po dvou měsících potlačeno a Němci zahnali partyzány do hor.

Od srpna do října však vytvořilo v Banské Bystrici a okolí „svobodný ostrůvek“v jinak kolaborant­ském Slovenském štátu.

Díky SNP pak Spojenci nepočítali Slovensko na konci druhé světové války mezi poražené.

Proto je dnes 29. srpen, začátek povstání, nejvýznamn­ějším státním svátkem Slovenska.

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini na obrovském slavnostní­m pódiu, jaká se používají pro koncerty rockových hvězd, při včerejší vzpomínce přímo řekl: „Nebyla to žádná počítačová hra, tady se v lesích zápasilo o život.“

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová přímo na pódiu povýšila dva veterány do generálské hodnosti, z toho jednoho in memoriam.

Aktu přihlížely tisíce lidí. Slováci výročí povstání prožívají na první pohled mnohem vřeleji, než jak zajímají válečné piety Čechy. Oslavy byly mnohem lidovější. Přišly na ně rodiny s dětmi, doprovázel­y je i „pouťové“stánky s balonky.

Chvála Husáka

Na včerejších oslavách nastal i jeden dost kontroverz­ní moment, o který se postaral předseda slovenskéh­o parlamentu, nacionalis­ta Andrej Danko. Ten přímo v projevu řekl, že si váží Gustáva Husáka.

„Vždy se budu hlásit k jeho památce,“řekl Danko. Nemluvě o tom, že ze všech nejvíc a nejdéle Danko děkoval Rusům.

Bylo vidět, že chvála zesnulého komunistic­kého prezidenta je moc i na Andreje Babiše. „Bylo to pro mě překvapení. Pan předseda Danko je svérázný člověk a jeho projevy jsou legendární,“reagoval při rozhovoru s médii Andrej Babiš.

Předtím ještě Babiš a předseda Senátu Jaroslav Kubera položili věnce k památníku, který stojí mezi oběma polovinami betonového muzea SNP. Betonový monolit muzea má letos také výročí. Od jeho vybudování uplynulo padesát let.

Ve Slovenském národním povstání bojovalo asi dva tisíce Čechů. „Bojovali tam příslušníc­i pětatřicet­i národů,“připomenul Babiš. Když ho jedna reportérka požádala, aby na otázku odpověděl svou rodnou slovenštin­ou, Babiš se usmál: „Já už neumím ani česky, ani slovensky.“

 ?? Foto: ČTK ?? Pieta Česká delegace s premiérem a předsedy obou komor parlamentu se sklání před věčným plamenem v památníku SNP v Banské Bystrici.
Foto: ČTK Pieta Česká delegace s premiérem a předsedy obou komor parlamentu se sklání před věčným plamenem v památníku SNP v Banské Bystrici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia