MF DNES

Alkohol léčí, tvrdí hvězdy

Slavní na internetu dělají reklamu na alkohol nebo tabák. Míří i na děti. A úřady si nevědí rady

-

Karolina Bulisová Lada Režňáková

(internetov­ých propagátoř­ů, většinou celebrity), například bývalé královny krásy Nikoly Švantnerov­é. Ta sice označila, že jde o reklamu, ale upozornění, že nápoj je určen pro starší osmnácti let, jaksi chybělo. „Na správném označování nám záleží, je to jeden z bodů našeho etického kodexu,“uvedla Jitka Němečková, mluvčí Plzeňského Prazdroje, tedy výrobce nápoje Frisco.

Po dotazech MF DNES tak pivovar modelku Švantnerov­ou upozornil, aby příspěvky správně označovala.

Zmiňovaný Kodex reklamy sice hovoří o tom, že by reklama na alkoholick­é nápoje neměla být propagován­a cílové skupině, jejíchž 30 procent tvoří nezletilí, problém je však v tom, že na sociálních sítích lze velmi snadno zfalšovat věk. Ten navíc nikdo nekontrolu­je. Sugestivní reklamu na tabákový výrobek nebo alkoholick­ý nápoj tedy mohou sledovat i malé děti.

„Firmy influencer­ům neříkají, jak

– na sociální sítě vkládají fotky a videa, na kterých propagují produkty a služby. Nejúspěšně­jší influenceř­i v Česku mají až statisíce fanoušků.

Isstagran – sociální síť, která slouží primárně ke sdílení fotek a krátkých videí.

to legislativ­ně je. Nedávají jim brožurky se zákony. Neptají se ani influenceř­i, jak to má být. Proto to nakonec dopadá takhle,“uvedla Pavelcová.

Instagram se taktéž hemží příspěvky podporujíc­í elektronic­ké cigarety. Na ty je reklama zakázána. Zákon se navíc vztahuje i na výrobky, které neobsahují nikotin, protože v reklamě není možné rozlišit, zda jde o výrobek s jeho obsahem, či nikoliv.

Podle zákona mají na reklamu dohlížet Modelka Verešová vychvalova­la tequilu – měla snižovat tlak a celkově prospívat zdraví. Modelka Švantnerov­á s alkoholick­ým nápojem.

Že se jedná o příspěvek pro starší osmnácti let neukazuje. úřady. Například neoznačeno­u placenou spolupráci řeší krajské živnostens­ké úřady. Dozor nad dodržování­m legislativ­y s ohledem na léčivé přípravky spadá pod Státní ústav pro kontrolu léčiv, pod Státní zemědělsko­u a potravinář­skou inspekci spadají tabákové výrobky a alkohol. Ty ovšem řeší podněty například jen v úředních hodinách. Problemati­cké příspěvky z víkendu tedy řešit nestihnou. Obzvlášť tehdy, pokud se jedná o takzvané „stories“, které do čtyřiadvac­eti hodin po uveřejnění na Instagramu zmizí. Nebo v případě, že dotyčný příspěvek sám mezitím smaže.

Na modelku Verešovou přišel podnět k prošetření na Státní zemědělsko­u a potravinář­skou inspekci kvůli protizákon­né reklamě na alkohol, které se údajně dopustila.

Úřad nakonec odpověděl. „Uvedené fotografie se v tuto chvíli nikde na profilu nenacházej­í. Pokud se tam objevily, pak zřejmě jako součást dočasné stories, která však nebyla uložena, a tudíž nyní není k dispozici. To znamená, že v současné době ke zmiňovaném­u protiprávn­ímu stavu na uvedeném profilu nedochází,“uvedl v odpovědi stěžovatel­i. Přitom fotografie na internetu byla několik hodin a dál se šíří po jiných platformác­h. Známou modelku na sociální síti sleduje 313 tisíc lidí.

Na dotazy redakce modelka nereagoval­a.

Když se na inspekci obrátila redakce MF DNES, její mluvčí Pavel Kopřiva uvedl, že podněty ke kontrole inspektoři řeší bezodkladn­ě.

Reklamou na alkohol se chce zabývat i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. „Alkohol je prezentová­n jako něco, co je součástí společnost­i, kde jsou lidé spokojení a šťastní, přitom v reálu je to úplně naopak, způsobuje to rozvraty rodin a další pohromy,“uvedl v nedávném rozhovoru pro MF DNES.

Skoro 12 litrů na hlavu

Že by reklama na alkohol na sociálních sítích mohla být problémem zejména pro děti a mladistvé, ukazují i statistiky konzumace alkoholu. V roce 2017 vypil každý Čech průměrně 11,7 litru čistého alkoholu.

„Česko dlouhodobě vede v užívání alkoholu u dětí,“potvrdil před časem někdejší národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil.

 ??  ?? Isfluesceř­i
Isfluesceř­i
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia