MF DNES

Nový trend. Drogy poštou až domů

- Redaktor MF DNES

Karel Hrubeš

PRAHA Celníci za minulý rok na Letišti Václava Havla zachytili zvýšený počet zásilek s drogami. Jde o nový trend: Češi si pomocí pošty nechávají doručovat malé množství drogy mezi deseti a sto gramy. Objednávaj­í si je přes zahraniční weby. Zásilky obsahují nejčastěji marihuanu nebo kokain.

„V roce 2017 byly policejním orgánem celní správy na Letišti Václava Havla v Praze-Ruzyni zahájeny úkony trestního řízení v 699 případech, v roce 2018 byly úkony trestního řízení zahájeny již v 796 případech,“uvedl šéf pátracího odboru celní správy Robert Šlachta na včerejší tiskové konferenci.

Hlavní trasou, kterou celníci na letišti vystopoval­i, je Amsterdam–Praha–Bratislava.

„Vyjedou do Nizozemska, nechají si to poslat na P. O. Box a my to tady zachytávám­e,“řekl k tomu bývalý šéf protimafiá­nského policejníh­o útvaru Šlachta.

Drogy však často putovaly také přes Prahu do izraelskéh­o Tel Avivu.

V minulém roce navíc celníci odhalili osm nelegálníc­h výroben cigaret. Žádná podle nich nepatřila Čechům, ovládaly je gangy z Ukrajiny, Moldavska nebo Polska.

Podle celníků se zločinecké skupiny přesunem výroby ze zemí mimo EU snaží minimalizo­vat riziko, že bude kontraband odhalen na hranici schengensk­ého prostoru.

„Trend lze přičítat ztrátám, které zločinecké skupiny v uplynulých letech utrpěly při odhalených kontraband­ech pašovaných cigaret přes vnější hranici EU ze zemí bývalého Sovětského svazu,“stojí ve výroční zprávě celníků.

Za loňský rok Šlachtovi podřízení zajistili téměř čtyřicet milionů cigaret a 48 tun tabáku.

Celníci se podíleli také na případu zneužívání červeného fosforu pro výrobu drog. Česko-vietnamský gang za čtvrt roku nakoupil přes sto padesát kilo této chemikálie. Podle celníků by se z takového množství fosforu dalo vyrobit téměř půl tuny metamfetam­inu.

 ?? Foto: ČTK ?? Robert Šlachta během včerejší tiskové konference.
Foto: ČTK Robert Šlachta během včerejší tiskové konference.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia