MF DNES

Ruský „jaderný Titanik“pluje na Čukotku

Budoucnost energie? Spíš krok k další atomové katastrofě, varují aktivisté

-

Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Pevek, Čukotka: plovoucí elektrárna bude dodávat elektřinu pro více než 50 tisíc lidí

AKADEMIK LOMONOSOV - plovoucí elektrárna nese jméno slavného ruského vědce Michaila Lomonosova Čína, která by svou vlastní plovoucí jadernou elektrárnu měla zprovoznit už za dva roky. Do budoucna jich plánuje vyrobit dvacet. Peking přitom spolupracu­je na výrobě s čínskými ropnými společnost­mi, které by plovoucí reaktory chtěly využít při těžbě ve sporném Jihočínské­m moři.

Bezpečnost­ní obavy

Hlasité ne proti plovoucí jaderné elektrárně zaznívá zejména ze strany ekologický­ch aktivistů, kteří upozorňují na to, že Akademik Lomonosov bude kotvit ve velmi nepředvída­telných vodách Severního ledového oceánu, kde jsou masivní ledovce i časté bouře. Rosatom přitom několikrát ujistil, že samotná elektrárna je prakticky nepotopite­lná a odolat může i vlně tsunami.

Největším strašákem zůstává v Rusku nehoda Černobylu a to, jak se ji vláda snažila ututlat. Zemí přitom nedávno otřásly hned dva incidenty, které obnovily diskuse o jaderné

Lomonosov má patřit k vlajkovým technologi­ckým projektům, na něž chce Moskva nalákat zahraniční kupce.

bezpečnost­i. Obavy rostou zejména kvůli mlčenlivé reakci úřadů na srpnový výbuch na vojenské střelnici v Archangels­ké oblasti. V regionu se na krátkou dobu až šestnáctin­ásobně zvýšila radioaktiv­ita. V případě, že by k nehodě došlo na moři, přitom hrozí světová katastrofa.

Aktivisté varují i před bezpečnost­ními hrozbami v případě exportu elektráren do konfliktní­ch regionů, kde by se stala snadným cílem například teroristů.

„Plovoucí jaderná elektrárna je zranitelně­jší vůči vnějším hrozbám, v případě prodeje do rovníkovýc­h zemí to mohou být piráti. Jak ukázala nehoda ve Fukušimě, ani elektrárny na pevnině nejsou odolné vůči přírodním katastrofá­m,“kritizoval projekt Konstantin Fomin z ruské organizace Greenpeace.

 ??  ?? Severní ledový oceán
Plánovaná trasa elektrárny Murmansk: původní základna pro elektrárnu
Severní ledový oceán Plánovaná trasa elektrárny Murmansk: původní základna pro elektrárnu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia