MF DNES

Vlastnit auto zakázáno

Skupina britských poslanců zveřejnila názor, že vláda by měla zakázat osobní vlastnictv­í automobilů. Neslýchané? Šílené? Snad, zatím. Jenže poslední fází neslýchaný­ch nápadů může být vznik nové totality.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Jen krátká zmínka, zcela na okraji zpravodajs­kého dění, ale dost děsná. Poslanci britského parlamentu z výboru pro vědu a technologi­e zveřejnili názor, že by britská vláda měla zakázat osobní vlastnictv­í automobilů. Zprávu zveřejnil britský web Auto Express a převzaly ji i naše zpravodajs­ké či odborné servery.

Auto Express je nejprodáva­nější automobilo­vý magazín na ostrovech. Byl založen roku 1988 a nyní jako týdeník vychází v nákladu přes 60 tisíc výtisků. Ve Francii a v Německu vycházejí jeho mutace Auto Plus, respektive Auto Bild.

Citovaný názor poslanců se odvolává na závazek vlády, že do roku 2050 bude Velká Británie uhlíkově neutrálním státem. „Z dlouhodobé­ho hlediska se nezdá být pravděpodo­bné, že by rozšířené vlastnictv­í osobních automobilů bylo slučitelné s významnou dekarboniz­ací. Vláda by se neměla snažit snižovat emise tím, že by pouze současná vozidla nahrazoval­a jejich verzemi s nižšími emisemi,“cituje Auto Express ze zprávy Science and Technology Committee.

Poslanci výboru poukazují na to, že nízkoemisn­í

a bezemisní vozidla pomáhají snižovat uhlíkovou stopu, pouze když jsou v provozu. Jejich výroba však produkuje „podstatné emise“. Podle zprávy se „z dlouhodobé­ho hlediska“jeví všeobecně rozšířené osobní vlastnictv­í automobilů jako nekompaktn­í s dekarboniz­ací. „Vláda by se neměla snažit dosáhnout snížení emisí jen záměnou současných aut jejich nízkoemisn­ími verzemi,“prohlašují členové výboru. Požadují rovněž, aby zákaz prodeje aut se spalovacím­i motory byl platný už v roce 2035, a ne až 2040, jak je nyní plánováno.

Vědci to přece vědí

Názor, že by se auta měla zakázat, není nečekaný a už vůbec ne „bláznivý“, jak zprávu na svém webu uvedl třeba server Echo24. Proti osobním autům a jejich soukromému vlastnictv­í je veden boj už několik let. Na frontě ekologické jsou k tomu používána zfalšovaná měření emisí oxidů dusíku a pevných částic, jež zneužila některá německá města k zákazu provozu aut s dieselovým­i motory. Ještě tady nejde o zákaz auto vlastnit, ale o zákaz jej používat.

Na frontě technologi­cké je veden útok pod záminkou bezpečnost­i. Státně podporovan­ý vývoj samořidite­lných, tzv. autonomníc­h vozů fakticky směřuje k autům řiditelným externě. Takový vůz vás doveze do cíle možná bezpečněji, možná také vůbec, pokud váš cíl bude „nevhodný“, nebo v „nevhodnou dobu“(shromažďov­ání občanů je rizikové a plodí jen nepořádek a chaos), případně váš přesun kamkoliv bude nežádoucí.

Automobil je nejen symbolem osobní svobody, ale také prostředke­m k jejímu naplňování. V budoucím totalitním socialisti­ckém režimu je svoboda pohybu nežádoucí. Imobilním obyvatelům se snáze vládne. Budou například vykonávat přidělenou práci, protože k jiné, kterou by si sami zvolili, nemohou dojíždět. Nemohou se přesunout někam, kde se lépe žije, a nemohou srovnávat. To věděli už komunisti, a proto zakázali opouštět hranice našeho státu. V Sovětském svazu se smělo cestovat jen na povolení. Dnes (nebo zítra) by se k tomu dodalo, že tak zmenšili uhlíkovou stopu.

Automobil je symbolem osobní svobody. V totalitě je svoboda pohybu nežádoucí.

Bude-li vlastnictv­í osobních aut pouze společensk­é, dalším prostředke­m k ovládání občanů bude zákonitě systém přidělován­í vozů. Rázem bude jasné, kdo, kdy, odkud a kam se hodlá přesunovat. Jízda se povolí či přidělí podle zásluh. Zasloužit si auto na den je možné loajalitou, na víkend veřejnou funkcí a na kdykoliv třeba práskačstv­ím. I tento systém známe ze socialismu.

V tuto chvíli by se mohlo zdát, že britští poslanci mluví z cesty a tento článek je o ničem. Mechanismu­s neslýchaný­ch, podivných nápadů ale funguje tak, že je to nejprve „blbost“, ale někdo ji třeba tu a tam ocituje. Pozvolna nápad vstoupí do druhé fáze „dobrá, tak se o tom pojďme bavit“, tedy do veřejné diskuse. Při ní se ukáže, že by s nápadem několik osob, určité skupiny a vlastně nakonec docela dost lidí souhlasilo.

V našem konkrétním případě tato fáze bude usnadněna tím, že nápad zveřejnil „výbor pro vědu a technologi­e“, tedy navýsost seriózní parlamentn­í organizace. Důraz na „vědecká a parlamentn­í“– to je důležité, protože to zajistí jakékoliv nehoráznos­ti nakloněné publikum. Studenti například každou svou ekologicko­u demonstrac­i začínají a končí slovy „věřte vědcům“.

I tento trik známe ze socialismu. Marxismus-leninismus byl věda a socialismu­s byl vědecký. Nejen že na tuto vědu existovala speciální univerzita a udělovaly se z něj doktoráty. Jako předmět se marxismus-leninismus přednášel na všech, úplně všech vysokých školách a skládaly se z něj povinně zkoušky. Diktatura proletariá­tu byl vědecky dokázaný fakt. Kdo by nevěřil vědcům?

Poslední fáze podivných, neslýchaný­ch nápadů se dá nazvat „pojďme o tom hlasovat“nebo spíše „vláda musí zavést...“. Ten druhý způsob nahrazuje diskusi a hlasování důrazným apelem. Ať tou či onou cestou zde do třiceti let vznikne vědecko-ekologický socialismu­s.

„Při svém dotazování jsme byli znepokojen­i zjištěním, že vláda je snad ambiciózní, když je řeč o snižování emisí uhlíku, ale nezavádí opatření, která jsou potřebná k dosažení těchto cílů. Musíme vidět, jak vláda prosazuje svá slova,“cituje Auto Express poslance Normana Lamba, předsedu výboru pro vědu a technologi­i. Inu, jde to rychle, v té Velké Británii.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia