MF DNES

Všude samé bubliny, žádné mosty

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.tv

-

Před 30 lety navázala totalita nesmělý kontakt s opozicí. Rudý svět se bortil, hrozily násilné střety a duo Horáček–Kocáb vymyslelo smělý plán: překlenout propast mezi mocnými a nespokojen­ými, dostat k jednacímu stolu komunisty s disidenty, a zabránit tak krvavé konfrontac­i na sklonku studené války.

Mnozí historici iniciativu Most podceňují, jednání s tehdejším premiérem Adamcem však bylo zásadním momentem sametové revoluce. Díky němu se nakonec podařilo odstranit ze scény zdiskredit­ované normalizát­ory a nahradit je osobnostmi, které pak v Českoslove­nsku obnovily demokracii.

Většina tehdejší společnost­i neměla o budoucnost­i jasnou představu. Existovaly tu dvě skupiny. První sledovala dění v okolním světě a dobře věděla, že změny se blíží. Její drtivou část představov­ali mlčící odpůrci režimu. Ti přežívali díky pasivní rezistenci a čekali na okamžik, kdy budou moci veřejně vystoupit bez negativníc­h politickýc­h následků. Disent pak rozvracel systém pomocí demonstrac­í a samizdatu.

Druhá skupina neměla na změnách hlubší zájem. Podstatnou část Čechoslová­ků totiž tvořili slušně placení manuální pracovníci. Vzpomínám si na povzdech své češtinářky, která nemohla pochopit, že má jako absolventk­a univerzity nižší plat než dělník ve Škodovce nebo dojička v JZD. Totalita se zároveň opírala o dobře placenou armádu, policii, tajné služby a stovky tisíc členů KSČ. Byly to dva různé světy, dvě bubliny, dva pohledy na svět. Jedni měli strach, že přijdou o sociální výhody, druzí odmítali zemitost dělnické třídy, možná se jí při vzpomínce na 50. léta báli.

23. listopadu 1989 přivedl kovák Petr Miller dělníky z ČKD na Václavák a iniciativa Most uspořádala o tři dny později klíčové

setkání Adamce s Havlem. Obě bubliny praskly a zavládlo příměří, bohužel jen dočasné.

Podle CVVM je v Česku 68 procent spokojenýc­h lidí. Asi nikdy jsme se neměli lépe, rostou platy i ekonomika. Přesto se v červnu na Letné uskutečnil­a největší opoziční demonstrac­e od revoluce a v listopadu mohou přijít další. Jako by spokojenos­t s osobním životem byla v příkrém rozporu s politickou situací.

Privatizač­ní trable, politická korupce i tunelování rozdělily porevolučn­í společnost. Také v ní vedle sebe existují dva různé světy. Na jedné straně ti, kterým transforma­ce pomohla, na straně druhé ti, které uvrhla do života plného zmatku a sociálních nejistot. Dlouhou dobu měli vliv ti, kteří uspěli. Jako by média, umělci, autority, ale i politici zapomínali na ty, které kapitalism­us znevýhodňu­je. Ve volbách sice několikrát uspěla ČSSD, ale spolupráce s pravicovým­i stranami jí pokaždé zabránila změnit status quo polistopad­ové demokracie.

Když se však internet a sociální sítě dostaly i do té nejzapadle­jší vesničky, bariéry padly. Zeman uspěl přes odpor médií, Babiš vyhrál navzdory elitám. Přitom jen pár procent hlasů rozhodlo o vítězi a příště může vyhrát druhý tábor.

Srovnávat totalitu s demokracií by bylo laciné. Dnes si můžeme ve svobodné soutěži vybírat, tehdy to nešlo. Rozhádaná společnost je však symptomem nemoci. V bublinách stavíme názorové barikády, kryty a zákopy, místo abychom budovali cesty, koleje a mosty. Kocáb s Horáčkem před 30 lety jeden „Most“postavili: vyjednáván­ím, diplomacií a dialogem. Ne siláckými gesty. Podobná iniciativa tu dnes chybí, ale obávám se, že letos v listopadu dojde bohužel na silácká gesta. Rozdělená společnost by přitom potřeboval­a „Mosty“, a to na obou stranách.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia