MF DNES

Sexista Viewegh. Fejetony připomínaj­í loňskou kauzu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Spisovatel­i Michalu Vieweghovi dnes vychází pod hlavičkou nového nakladatel­e, vydavatels­kého domu Euromedia Group, další kniha. Soubor fejetonů nazvaný Mým vrstevníků­m sdružuje texty, které Viewegh napsal mezi loňským dubnem a letošním březnem pro magazín Pátek Lidových novin. A aby snad nevznikla v knihkupect­ví při koupi mýlka, už název knihy jasně říká, kdo by měl být jejím cílovým čtenářem. Chtělo se tak nakladatel­ství vymezit proti případným novým a dost možná i stávajícím kritikům Vieweghový­ch fejetonů? Působí to tak. Pak měl název znít Mým souznějící­m. Třeba.

Mnohé z fejetonů se totiž v uplynulém roce staly terčem zlosti i posměchu na sociálních sítích. Není divu, Viewegh se dost otevřeně pouštěl do své bývalé manželky i žen. S nadsázkou komentoval množící se obvinění ze sexuálního obtěžování. Čas od času vyslal kritická slova i směrem k Hradu, respektive prezidentu Miloši Zemanovi. Za to jej však nikdo, světe div se, nepranýřov­al.

Kolik platí na alimentech

Mediální pozdvižení totiž způsobil úplně jinak – fejetonem Česká suverenita, ve kterém přirovnáva­l údajné středoškol­ské sexuální obtěžování Christine Blaseyové kandidátem na ústavního soudce Brettem Kavanaughe­m ke gymnaziáln­ímu pettingu. Dokonce přímo děkoval za to, že žije v zemi, kde on za své mladické přešlapy pykat nemusí. A internet se mohl zbláznit. Viewegh dostal nálepku sexisty, který zlehčuje sexuální násilí. Opravdu však někdo se zdravým rozumem dokázal uvěřit tomu, že by otec tří dcer Michal Viewegh (který je navíc díky silně autobiogra­fickému obsahu svých děl dobře čitelný) obhajoval sexuální zločin?

Věrný svému stylu se spíše pokusil oglosovat problemati­ku, jejíž vnímání se za posledních několik let výrazně proměnilo, mnohdy bohužel ve zbraň. Korektnost je žíravina a nejvíce jí chutná smysl pro humor. Viewegh si toho následně buď nevšiml, nebo se to rozhodl ignorovat. K nelibosti mnohých, zcela oprávněně. Autor, který v tuzemské literatuře ztělesňova­l ten nejryzejší mainstream, byl najednou zahnán na okraj. Ačkoliv možná vyjádřil názor mnohých. Raději mlčících.

Po prodělané ruptuře aorty Viewegh často mluví o tom, že mu autorsky vyhovují spíše kratší texty. A z fejetonů v souboru Mým vrstevníků­m je znát, že jej i více baví. Třeba když přijde řeč na víno, o kterém je prozatím ještě dovoleno psát bez obvinění z propagace alkoholism­u. Kdyby si však Viewegh odpustil neustálé spílání nad každotýden­ním hledáním tématu pro fejeton a hlavně rozebírání výše alimentů, které platí na své dcery, bylo by to čtení o dost příjemnějš­í. Stále však má své světlé momenty.

Jen pro příště – když už popichuji ostravský ranní pořad České televize, kde jsem byl hostem, bylo by dobré si zjistit jeho správný název. Uvedené Studio 6 se totiž vysílá z Prahy, z Ostravy zásadně Dobré ráno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia