MF DNES

Podhradí u Aše

Turisté začínají objevovat zapomenutý kraj

-

Malá velikostí, ale velká historií. I tak by se dalo mluvit o Podhradí, malé obci na západní výspě Čech. V obci, která dříve nesla jméno Neuberg a kde dnes žijí necelé dvě stovky obyvatel, stály v minulosti hned čtyři zámky významného šlechtické­ho rodu Zedtwitzů. Žily zde dva tisíce obyvatel. Pak ale přišly roky, kdy odsud lidé odcházeli, mizely i pozůstatky historie.

Počátkem 13. století se na východ od Aše usadili páni z Neubergu a vzápětí si na vysoké skalní ostrožně postavili nový hrad. První písemná zmínka o něm však pochází až z roku 1288, kdy jej nakrátko císař propůjčil v léno pánům z Plavna. Do rukou Neubergů se brzy vrátil a zůstal v nich až do jejich vymření po meči roku 1395. Tehdy vyženili Podhradí Zedtwitzov­é. Ti jej drželi celých dalších 550 let až do roku 1945.

Zedtwitzov­é si vedle hradu postavili zámek. Jeho nejstarší obraz pochází z roku 1633. Poté, co původní

zámek zanikl, byly na území obce postaveny další čtyři zámky. Horní, Dolní, Nový a Sorg. Horní zámek v roce 1902 vyhořel. Po roce 1945 byl areál vyvlastněn. Hospodářsk­y byl sice ještě několik let využíván, ale bez řádné údržby. Na někdejší slávu upamatováv­ají už jen trosky. Dnes tak připomíná někdejší slávu pouze hradozámec­ký areál s mnoha pozůstatky a troskami někdejších honosných staveb. Z nich vyčnívá okrouhlá věž. Mimochodem jedná se pravděpodo­bně o nejstarší budovu na Ašsku.

Z té se ale stal v poslední době magnet na turisty. Obec hradní věž, která tvoří dominantu krajiny, se proměnila v novou rozhlednu. Rozhledna je přístupná od 1. dubna do konce října, avšak pouze s průvodcem. Toho zájemci o výstup na vrcholek věže seženou na obecním úřadě. Většinou to bývá starostka. Na vrchol dvaadvacet metrů vysoké věže vede točité schodiště.

Unikátní kostel

Jedním z míst, kam je z rozhledny vidět, je i barokní evangelick­ý kostel Svatého Pastýře. Přehlédnou­t nelze jeho opravená břidlicová střecha nebo fasáda.

Jedna z nejvzácněj­ších historický­ch památek na Ašsku je jedinečná tím, že je od začátku evangelick­á a nikdy v historii se to nezměnilo. Kostel Dobrého pastýře stojí na místě původního kostela v sousedství hradu Neuberg z let 1470 až 1490, který dal tehdy vládnoucí rod Zedtwitzů v 2. polovině 17. století přestavět. Loď kostela je obdélníkov­á s vysokou střechou, po obou stranách vystupují malé kaple. Věž je v základech čtvercová, v patře osmiboká. Zdobí jí cibulovitá kupole. Interiéry jsou dřevěné. Na jejich výrobu nebyly použity žádné hřeby, nýbrž kolíky. Vzácná je malba andělů od Rodiuse von Föslau z roku 1711. Oltář a chórové lavice od Šimona Zietlera z Doubravy pochází z roku 1710. Zajímavost­í je obraz zámku, který se zde zachoval. Předpoklád­á se, že se jedná o nejstarší vyobrazení dnes již zaniklého zámku v Kopaninách.

Kostel je přístupný pouze v době bohoslužeb nebo při některých kulturních akcích.

 ??  ??
 ?? Foto: V. Šlauf a M. Stolař, MAFRA ?? podhradí u Aše
Turistický­m lákadlem se stala nová rozhledna v hradní věži. Zajímavý je i místní kostel.
Foto: V. Šlauf a M. Stolař, MAFRA podhradí u Aše Turistický­m lákadlem se stala nová rozhledna v hradní věži. Zajímavý je i místní kostel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia