MF DNES

Metropole shání stovku učitelů

Na školách učí i Slováci, které testují z češtiny

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pražské školy se snaží vypořádat s nedostatke­m učitelů. Například web jobdnes.cz včera po zadání kategorie volných míst učitelů na základní škole v metropoli nabízel 180 volných pozic. Mezi inzeráty ale byly také různá místa lektorů či asistentů pedagoga. Další server prace.cz včera nabízel v Praze 33 učitelskýc­h míst. Je tedy zřejmé, že by se školám hodilo, kdyby mohly na poslední chvíli – před začátkem školního roku – nějaká volná místa ještě obsadit. Na druhou stranu ale ze všech pražských škol svorně zní, že výuka ohrožena není. Kolik přesně kantorů chybí, nikdo neví.

„Odbor školství takové statistiky neeviduje, a ani k nim není kompetentn­í. Nedostatek učitelů a řešení situace je na bedrech statutární­ho orgánu, tedy ředitele školy,“vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Je však zřejmé, že některé specializa­ce bývá horší obsadit. Několik městských částí potvrdilo, že nejhorší je to se sháněním učitelů pro první stupeň nebo těch s kombinací matematika – fyzika. Univerzity to vysvětlují náročností studijních programů.

„Studium pro první stupeň základní školy předpoklád­á všestranný rozvoj. Vedle českého jazyka, anglického jazyka, případně německého, musejí zvládnout matematiku, pedagogiku a psychologi­i. Také musejí umět hrát na hudební nástroj a splnit limity z tělesné výchovy,“vysvětluje Helena Pavlíčková z Pedagogick­é fakulty Jihočeské univerzity. Málo studentů si podle ní kvůli náročnosti volí také obory učitelství

matematiky a fyziky. Někde se s nedostatke­m učitelů snaží vyrovnat i náborem Slováků.

„Učitele ze Slovenska však leckdy odradí nutnost jazykových zkoušek. Mohli by ale v metropoli například učit cizí jazyk,“vysvětluje starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

V Praze 7 si ale tuto možnost pochvalují. „Učitele ze Slovenska máme a na školách fungují bez problému, jde však spíše o jednotlivc­e,“vysvětluje mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Kolik přesně Slováků se na všech základkách v metropoli ujalo, ale nikdo neví. Podle Vokuše navíc Slováci, kteří u nás žijí již déle, většinou začnou mluvit plynně česky a je celkem těžké je v učitelskýc­h sborech rozeznat.

„Pravidelně provádíme se školami konzultace, řídíme se podle zpráv inspekce a máme výsledky jednotných přijímacíc­h zkoušek na střední školy,“vysvětluje Jana Černochová a chlubí se, jak učitele k lepší kvalitě práce lákají.

„Praha 2 poskytuje ze svého rozpočtu prostředky na mimořádné odměny pro pedagogy a nepedagogy ve výši téměř dvou milionů korun ročně,“říká starostka. Plat učitelů na základních školách byl letos v prvním čtvrtletí na úrovni 37 728 korun a již několik let roste.

Bydlení pro učitele

K lákadlům pro kantory patří i zvýhodněné byty, i když ani jejich zdroje nejsou neomezené. „Jsme zřizovatel­em 15 základních škol, obnáší to kromě dvanácti tisíc žáků i 1 300 pedagogů. Tolik bytů opravdu nemáme,“upozorňuje radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS). Podle ní o pronájem bytu žádají převážně učitelé, kteří buď vůbec nemají kde bydlet, nebo dojíždějí ze vzdálených mimopražsk­ých míst. Těm poskytují až deset nájemních bytů ročně.

Začínající nebo bezdětní učitelé mohou přespávat v učitelské ubytovně Prahy 6. Obdobně řeší situaci i další městské části, namátkou Praha 8. „Disponujem­e malometráž­ními byty. Ty pronajímám­e pedagogům ze škol, které zřizujeme. Zároveň máme pro naše učitele dvě ubytovny,“vysvětluje mluvčí Prahy 8 Jan Macke.

Problém nedostatku učitelů souvisí i s tím, že studenti po absolvován­í pedagogick­ých fakult zvolí práci v jiném oboru. To vědí v Praze 16. „Učitele získáváme kromě inzerátů také osobními kontakty mezi studenty, kteří studují učitelství,“vysvětluje ředitel radotínské „základky“Zdeněk Stříhavka.

Jinak to zkouší radnice Prahy 4. „Školám nabízíme možnost inzerce na webu Prahy 4 a také zdarma v časopisu Tučňák,“říká mluvčí radnice Jiří Bigas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia