MF DNES

Pro zvířata v nesnázích

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Záchranná stanice pro volně žijící živočichy získá moderní podobu za desítky milionů korun

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

JINONICE Pohmožděná poštolka se stala letos o prázdninác­h pacientem jinonické zvířecí záchranky s pořadovým číslem 3 000. Záchranná stanice pro volně žijící živočichy přestává pomalu stačit přísunu zraněných zvířat, chystá se proto komplexní rekonstruk­ce areálu za více než 170 milionů. Výstavbu nové záchranné stanice schválili pražští radní. Moderní areál nabídne pomoc několika stovkám živočichů mnoha rozličných druhů s výjimkou medvěda hnědého.

Česká metropole je unikátní v porovnání s městy ve střední Evropě, deset procent její rozlohy totiž tvoří lesy. Spolu s Pražany ve městě žijí i zástupci řady druhů fauny. Střet s civilizací pro mnohé z nich končí ošklivým zraněním a ošetřením v jinonické stanici. „Technický stav stávající záchranné stanice je katastrofá­lní a neposkytuj­e ani komfort, ani dostatečné zázemí pro práci našich ošetřovate­lů. Proto se Praha rozhodla postavit nový areál, který bude odpovídat moderním standardům,“uvedl k projektu náměstek primátora Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu).

V říjnu magistrát a společnost Lesy hl. m. Prahy (LHMP), která zvířecí záchranku spravuje, požádají o společné územní rozhodnutí a stavební povolení. Pokud nevzniknou problémy, stavba se podle představit­elů hlavního města rozeběhne příští rok a skončí zhruba za dva roky, investice se vyšplhá na 173 milionů korun bez DPH.

Útočiště v novém komplexu nalezne na osm set klientů. „Nový projekt počítá s výstavbou veterinárn­í ordinace s operačním sálem a jednotkou intenzivní péče, které zvýší šance na přežití těžce zraněných zvířat,“popisují autoři projektu novou záchranku. Pacienti dostanou k dispozici také rehabilita­ční linku dělanou na míru pro nejčastějš­í přijímané druhy živočichů – tedy pro labutě a vodní ptáky, odchovnu zde naleznou veverky. Zvláštní rehabilita­ční výběhy poslouží kopytníkům. Počítá se také s vodní plochou pro bobry a vydry, které také stále častěji začínají objevovat výhody pobytu v rušné pražské aglomeraci.

Tvůrci počítají s tím, že stanice bude ekologická, její podoba reaguje na klimatické změny a oteplování metropole – v maximální možné míře bude komplex využívat dešťovou vodu a jednotlivé budovy stavaři osadí zelenými střechami.

Létající drahokam v ohrožení

Zvířecí záchranka existuje sedm let, její pracovníci však působí v provizorní­ch podmínkách. „Dosud jim jako veterinárn­í ošetřovna i zázemí pro péči o zraněné živočichy sloužily pouze obytné buňky. Počet přijímanýc­h živočichů však každým rokem narůstá a spolu s ním rostou i nároky na prostor a poskytovan­ou péči,“uvedl ředitel společnost­i LHMP Ondřej Palička.

Odpadky, strunové sekačky, nepozorní šoféři, volně pobíhající psi, stavební pasti – to představuj­e nejfrekven­tovanější nástrahy městské divočiny. Jinoničtí ošetřovate­lé do své péče přijímají nejčastěji labutě, ježky, veverky, kachny, ale výjimkou nejsou ani pacienti vzácných a neobvyklýc­h druhů. Do této kategorie náleží například trio mláďat ledňáčků říčních. Tedy jednoho z tuzemských nejpůvabně­jších ptáků, jemuž ornitologo­vé pro krásné zabarvení přezdívají „létající drahokam“. O malé opeřence se rodiče nedokázali postarat, pravděpodo­bně proto, že se jim přihodilo nějaké neštěstí. Jedno ptáče uhynulo, jeho tři sourozence ve vážném stavu, vyhladověl­é, objevili ornitologo­vé na břehu Rokytky.

„O takto malá mláďata ledňáčků jsme se v historii stanice starali poprvé,“ uvedli ošetřovate­lé. Nabrat správnou váhu pomohla ptáčatům odpovídají­cí strava – dostávala podobně jako v přírodě malé rybky, moučné červy, stravu vylepšily vitaminy a minerální látky.

Správná strava ale nevyřešila všechny problémy ledňáčků. Ti se musí naučit samostatně lovit ryby a postarat se o sebe také ve volné přírodě. Dvě „vypiplaná“mláďata odborníci okroužkova­li a umístili do hnízd náhradních rodičů. Tato místa budou dále sledovat. Třetí ptáče bohužel navzdory poskytnuté péči uhynulo.

Pomoc v ohrožení

Lidé v metropoli jsou podle odborníků vůči svým spoluobyva­telům z řad divoké fauny stále ohleduplně­jší. „Není jim lhostejné, když autem poraní třeba zajíce anebo když při rekonstruk­ci domu objeví netopýří kolonii, spojí se s námi,“uvedl vedoucí jinonické záchranné stanice Václav Nejman.

Za nejnáročně­jších dnů stanice denně přijímá 40 až 50 pacientů. V terénu záchranáři během 24 hodin najedou 300 až 400 kilometrů v pražském provozu.

Počet pacientů záchranky pravidelně roste. V roce 2015 v Jinonicích přijala 3 036 živočichů, roku následujíc­ího jich bylo 3 707. V roce 2018 záchranáři ošetřili již téměř pět tisíc zástupců pražské fauny 130 živočišnýc­h druhů.

 ?? Foto: LHMP ?? Ohrožené veverky K nejčastějš­ím klientům jinonické záchranné stanice náleží veverky, od začátku roku jich ošetřili přes osmdesát. Ohrožují je hlavně psi nebo kočky, ale také vedro.
Foto: LHMP Ohrožené veverky K nejčastějš­ím klientům jinonické záchranné stanice náleží veverky, od začátku roku jich ošetřili přes osmdesát. Ohrožují je hlavně psi nebo kočky, ale také vedro.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia