MF DNES

Operní hvězdy vystoupí pod širým nebem

- — Jan Kazda

LIBOC V amfiteátru Divoké Šárky v neděli zazní tóny vážné hudby při 15. ročníku Opery v Šárce. Na programu je Mozartův Don Giovanni. Přijít může každý, vstupné se neplatí. Vůbec poprvé se na tomto místě divákům představí dílo zahraniční­ho autora. Pěvecké hvězdy už tradičně doprovodí orchestr a sbor Národního divadla.

„Už jsme téměř vyčerpali repertoár českých oper, které máme k dispozici ze spolupráce s operou Národního divadla,“vysvětluje změnu Renée Nachtigall­ová, jež představen­í pod širým nebem společně s Janou Divišovou každoročně režíruje. „Ale hlavně je to výročí a to jsme se rozhodli oslavit symbolicky operou, která je světová, ale byla napsána pro Pražany,“dodává režisérka Nachtigall­ová.

V roli titulní postavy vystoupí barytonist­a Národního divadla Martin Bárta. „Operní produkce v Šárce mají vždy díky své autenticit­ě a naprosto výjimečné divácké kulise zvláštní punc a neopakovat­elnou atmosféru,“říká pěvec. „Vždyť kdy a kde máte možnost účinkovat před dvanácti či čtrnácti tisíci diváky,“pochvaluje si Bárta.

Jednu z hlavních ženských rolí ztvární sopranistk­a Jana Sibera. „V Šárce vystupuji každý rok, ve venkovním prostředí se tak už cítím jako doma. Představím se v krásné roli Donny Anny, publikum i atmosféra jsou tu vždy naprosto ojedinělé,“těší se Sibera.

Při inscenacíc­h musejí režisérky počítat s přírodou. „Ta nám pomáhá, nechává divákovi prostor pro fantazii. Díky tomu si může sám dotvořit náznaky kulis, které tam jsou,“říká Nachtigall­ová.

„Nemáme klasické kulisy, máme například nábytek, který znázorňuje nějakou místnost. V Giovanniho případě tedy hřbitov, jenž v této opeře hraje velkou roli,“vysvětluje. Venkovní prostředí svádí k ležérnější­mu oblečení. „Tyto produkce nejsou svázány s žádnými konvencemi. Každý může přijít, v čem chce, může stát, sedět nebo ležet,“tvrdí Martin Bárta.

„Lidé se necítí tolik svázáni sametovým křeslem. Mohou s sebou vzít i děti,“láká Nachtigall­ová.

Právě na nejmenší bude na místě čekat doprovodný program. Na stanoviští­ch dostanou tvarovací balonky, budou si moci vyzkoušet malování na obličej nebo kvízy. K dispozici bude i tematický fotokoutek. Žízeň a hlad návštěvníc­i zaženou u stánků s občerstven­ím.

Diváci budou mít v neděli od 14 hodin možnost vyslechnou­t Dona Giovanniho v italském originále. Libreta v češtině budou k dispozici jak na místě, tak na webových stránkách Opery v Šárce.

Renée Nachtigall­ová a Jana Divišová režírují tamní vystoupení od roku 2005. Představen­í pod širým nebem ale nejsou výdobytkem současnost­i. Amfiteátr v rezervaci existuje od roku 1913.

 ?? Foto: archiv Národního divadla ?? Prověřený Don Giovanni. Martin Bárta si postavu svůdníka zahrál už více než dvěstěkrát. „I po tolika reprízách mě stále oslovuje a baví, nepochybně to souvisí s genialitou hudby a nosným příběhem. Dílo spojuje humor a drama,“říká barytonist­a.
Foto: archiv Národního divadla Prověřený Don Giovanni. Martin Bárta si postavu svůdníka zahrál už více než dvěstěkrát. „I po tolika reprízách mě stále oslovuje a baví, nepochybně to souvisí s genialitou hudby a nosným příběhem. Dílo spojuje humor a drama,“říká barytonist­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia