MF DNES

Poslední Hrady CZ. Z Prahy na Bezděz je to jen kousek

- — Jan Pešek

BEZDĚZ O posledním prázdninov­ém víkendu se na louce pod Bezdězem už tradičně usadí festival Hrady CZ. Po šesti letech se na něm představí kapela Kryštof, během pátku a soboty vystoupí na dvě desítky českých a slovenskýc­h interpretů. Organizáto­ři navíc slibují šetrnější přístup k přírodě. Návštěvník­ům tak nabídnou například zálohované kelímky.

„Nezdá se to, ale v rámci festivalu se každý týden vyprodukuj­e okolo sto čtyřiceti metrů krychlovýc­h odpadu, přičemž největší část tvoří právě kelímky na pivo,“říká spoluorgan­izátor festivalu Michal Šesták.

„Pokud se vše podaří zvládnout, přidáme příští rok vratné kelímky i na další nápoje,“doplňuje organizáto­r Viktor Souček. Ve festivalov­ém areálu tak návštěvníc­i nově najdou zhruba dvacet míst s barevnými a textově označenými nádobami na tříděný odpad.

Hlavní hvězdou festivalu je kapela Kryštof v čele s Richardem Krajčem. Ten návštěvník­ům slibuje show plnou efektů z legendární­ho dvojkoncer­tu na pražském Strahově, který kapela odehrála před dvěma lety. „Vezeme fanouškům takzvaný malý Strahov, celkem velkou výpravu plnou všech věcí, které by pořádný koncert měl mít i na festivalu, což tu není vlastně vůbec zvykem,“říká Krajčo. „Fanoušci se mohou těšit na nové nebo předělané strahovské projekce přes celou scénu, vymazlenou světelnou show a naše už klasické efekty.“Chybět tak nebude ani kolo, na kterém Sobota

10.45–11.15 The Lighthouse Journey – O2 Live Session 12.00–13.00 No Name 14.00–15.00 Wohnout 16.00–17.00 Kamil Střihavka

& The Leaders! 18.00–19.00 Trautenber­k 20.00–21.00 Visací zámek 22.15–23.15 Jelen

Kooperativ­a velká zelená stage 11.15–12.00 Elis Mraz 13.00–14.00 Mirai 15.00–16.00 Marpo&Trouble Gang 17.00–18.00 PSH 19.00–20.00 Dymytry 21.00–22.15 Kryštof 23.15–00.15 Harley Krajčo projíždí nad hlavami fanoušků. „Vyzkoušeli jsme si už několik majálesů a festivalů v tomto pojetí a máme z toho radost. Vždycky jsme chtěli i na festivalec­h představit něco velkého, strhujícíh­o, tak jak je to vidět u největších zahraniční­ch headlinerů,“uzavírá Krajčo.

Dnes se areál festivalu umístěný za obcí Bezděz otevře v půl čtvrté odpoledne, připravena budou dvě pódia. Mimo jiné se představí kapela Anarchia, výherce facebookov­é talentové soutěže Zahraj si s kapelou na festivalu Hrady CZ.

„Přihlásilo se celkem šedesát kapel a hudebníků a do finále postoupily tři nejúspěšně­jší v každém regionu, z nichž vzešel vždy jediný vítěz, který vždy hraje na konkrétní zastávce festivalu v rámci oficiálníh­o pátečního programu,“vysvětluje Souček. Dále se návštěvníc­i mohou těšit na koncert kapel Sto zvířat či The Agony. V devět hodin večer se na pódiu uskuteční tradiční páteční vyhlášení nejlepších karnevalov­ých masek. Výherci mohou získat například volné vstupenky na další ročník festivalu.

V sobotu se areál otevře v deset hodin dopoledne a zahrají Harlej, Trautenber­k, Dymytry, Visací zámek nebo Kamil Střihavka & The Leaders! Sobotní program nabídne i koncerty zpěvačky Elis Mraz nebo The Lighhouse Journey. Festival Hrady CZ letos opět spolupracu­je s Národním památkovým ústavem a nabídne v sobotu vstup zdarma na prohlídkov­é okruhy hradu Bezděz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia