MF DNES

Velká sešívaná revoluce

Padla skoro až na dno, pak jí pomohly čínské peníze. Co ještě fotbalovou Slavii dovedlo z problémů až do Ligy mistrů?

- David Čermák Jan Palička

Je to pět let, kdy se Slavia s nehorázným štěstím zachránila v lize. Skončila třináctá. O rok později jedenáctá. Byla na pokraji bankrotu. Zdálo se, že prokletí slavného klubu bude trvat nekonečně dlouho.

Všechno se zlomilo v září 2015, kdy dorazil čínský sponzor, vygumoval dluhy, napumpoval miliony do nových posil a na pozici šéfa postupně dosadil Jaroslava Tvrdíka, na jehož politickou i pracovní minulost se hledělo (a hledí) s despektem.

I když peripetie částečně pokračoval­y, sešívané dresy se začaly zbavovat špíny. Pod trenérem Šilhavým titul 2017, po trenérem Trpišovský­m pohár 2018 a double 2019, plus čtvrtfinál­e Evropské ligy.

Vrchol nastal ve středu před půlnocí. Je čas ukázat na pět hlavních důvodů velké revoluce, která Slavii vrátila do Ligy mistrů.

1

Čínské peníze. Nemělo by se zapomínat, že Slavia našla před čtyřmi lety štěstí v podnikatel­i Jiřím Šimáněm. Movitý byznysmen však ve složitém fotbalovém prostředí vydržel jen něco přes rok, pak už byl rozmach odvislý od čínských investic. Nebýt jich, tým by se dál plácal kdesi v suterénu.

„V příští sezoně chceme hrát poháry, do dvou let o titul,“vyhlásil odvážně boss Tvrdík, když do klubu připluly první peníze od bohaté společnost­i CEFC. Slavia čínskému kapitálu vděčí za záchranu, výborné hráče i úspěchy. Jen loni na jaře přišlo varování, že ne vše je zcela stabilní: CEFC se dostala do vážných problémů a vlastnictv­í klubu musela převzít společnost CITIC, od listopadu drží většinu akcií Sinobo Group.

2

Vnitřní chemie. Základní předpoklad úspěchu. Slavia dokázala vytvořit uvnitř klubu zdravé prostředí, kde se nepodrážej­í nohy. Je jednotná, umí krotit emoce a nezblázní se z úspěchů. A že jich za poslední dobu bylo! Není divu, že když klub v unikátním dokumentu o minulém ročníku nechal fanoušky nahlédnout do zákulisí, zvolil název Totální sezona. Titul, pohár, čtvrtfinál­e Evropské ligy s Chelsea, teď další meta. Proč to najednou jde?

Také proto, že Tvrdík, muž bez fotbalové minulosti, se umí obklopit schopnými lidmi a naslouchat. I na Slavii se často tvrdě diskutuje, ale s cílem najít řešení: ambice jednotlivc­ů jdou stranou. I v kabině, kterou kouč Trpišovský s asistenty umí mistrně ukočírovat.

3

Strategie. Neměli jste náhodou před sezonou obavy, jestli si Slavia nezahrává? Pustila produktivn­ího záložníka Stocha i elegantníh­o stopera Deliho, nechtěně přišla také o Ngadeua, na kterém celá defenziva stála. Jenže sportovní úsek v čele s ředitelem Janem Nezmarem odvádí parádní práci. Skoro každý slávistick­ý přestup je trefa, nepovedly se snad jen kaufy stopera Pokorného a (zatím) Rumuna Baluty.

Dobrý úsudek prokázalo i nejvyšší vedení, když před rokem a půl vyměnilo úspěšného kouče Šilhavého a vsadilo na Trpišovské­ho. Odvaha se vyplácí.

4

Hlad. Je očividný. Slavii by mohlo po výjimečné sezoně hrozit uspokojení, ale pořád nemá dost. Trpišovské­ho tým dokáže hráče namotivova­t tak, že zvládají přechody mezi velkými zápasy v Evropě a „obyčejnými“v lize. Vidina Ligy mistrů sjednotila i fanoušky, kteří se v minulých týdnech rozhádali, ale proti Kluži hnali tým tak hlasitě jako nikdy dřív. Po Lize mistrů bažila Slavia dvanáct let a šla za ní s vervou, jež byla znát v každém souboji.

5

Osobnosti. Trpišovský si sice zakládá na týmovém pojetí, ale Slavii prospívá, že se v důležitých chvílích může opřít o osobnosti.

V minulé sezoně vylétl nenápadný dříč Souček, další pracant Král si čerstvě vysloužil přestup do Spartaku Moskva, s Kluží vyčnívali stoper Hovorka a gólman Kolář. „Co bych udělal jinak? Vyměnil bych slávistick­ého brankáře za slabšího. Byl výborný,“povzdechl si po vyřazení rumunský kouč Petrescu, který Slavii celkově vychválil. V Lize mistrů už na ni nebude takový tlak jako v ošemetném play off, hráči do ní mohou jít s nadšením, bez nervů. A třeba se blýsknou

ještě víc.

 ??  ?? Funguje to Slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík (vlevo) a trenér Jindřich Trpišovský sklízejí s týmem úspěchy. Foto: Profimedia.cz
Funguje to Slávistick­ý šéf Jaroslav Tvrdík (vlevo) a trenér Jindřich Trpišovský sklízejí s týmem úspěchy. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia