MF DNES

Značka, která na sebe může být pyšná: JT

- — Jan Palička

Bílou čepici otočil kšiltem dozadu, prohrábl si prošedivěl­ý fous a zamířil na nejkrásněj­ší děkovačku v životě. V podřepu křičel stejná hesla jako všichni jeho hráči. Jako celý Eden, který se topil v těžko popsatelné euforii. Ta euforie vznikla hlavně díky němu. Díky chlapíkovi, který ještě před šesti lety jezdil do Horních Měcholup trénovat divizi.

Po práci. Jindřich Trpišovský to dokázal. Z pana Neznámého se vyklubala fotbalová celebrita,

která se chystá na Ligu mistrů. „Musíte mít hlavně štěstí na lidi okolo sebe, to já mám obrovské,“rozpovídal se, když doslavil slávistick­ý postup: „Mám štěstí na realizační tým, který se mnou jde celou dobu a neskutečně mi pomáhá. Mám štěstí na hráče, kteří se na mě po cestě nabalili. Mám štěstí na lidi ve Slavii i na lidi, kteří mi umožnili přestat dělat civilní povolání. Mohl jsem studovat profilicen­ci, což není jednoduché a stojí to peníze, které za mě zaplatil táta. Znám spoustu fantastick­ých trenérů od mládeže, kteří se nikdy nedostali dál. Já měl štěstí, že jsem dostal šanci.“

To by nebyl Trpišovský, aby nemluvil o ostatních, sebe nezmiňoval. Tak se pozná týmový hráč. Fotbal přitom na nejvyšší úrovni nikdy nehrál, dokázal ho však bez přestávky sledovat a přemýšlet o něm. Začínal u žáčků a dorostenců, což ho neuživilo. Proto musel dělat barmana, číšníka nebo provozního v restauraci. „Vstával jsem před čtvrtou a dvanáct hodin byl na nohou. Vím, co je dřina.“Neříkal to, aby na sebe upozornil, jen líčil, kudy vedla jeho cesta. Před čtyřmi lety vedl zadlužený Žižkov ve druhé lize a trénovat musel v parku u stadionu mezi psími výkaly. Pak s Libercem, při své první ligové štaci, senzačně postoupil do Evropské ligy a vyhrál třeba v Marseille. To už se vědělo, že nemluví ve frázích, že bez kšiltovky nedá ránu, že obdivuje energickéh­o německého kolegu Kloppa a drží se hesla: „Fotbal je show.“Když v lednu 2018 dokončil svůj první trénink ve Slavii, pravil: „Chtěli bychom se blížit totálnímu fotbalu. Bránit v jedenácti lidech, útočit v jedenácti.“Hned po prvním utkání mu tu hlášku mnozí omlátili o hlavu, neboť toporná Slavia prohrála 0:1 na hřišti poslední Jihlavy. Když se Trpišovský ve středu po půlnoci loučil s novináři, řekl: „Musím si ráno ověřit, že je to pravda.“Je to pravda, značka JT patří do Ligy mistrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia