MF DNES

Vlastní koše... Šanghaji, máme problém!

- Miroslav Němý Šanghaj

Našince v Číně překvapí tisíc a jedna věc, a ne vždy příjemně. Že to však bude platit i pro vrcholné sportovní akce, to je novinka.

Obří země zvládla letní olympiádu a chystá se na zimní. Na podzim je doménou tenisu, letos poprvé přivítá Turnaj mistryň. Nyní hostí světový šampionát basketbali­stů, vracející se na scénu po dlouhých pěti letech.

Český výběr posadila do autobusu s nápisem Brazílie. Novináře zase poslala do Hlavy 22: „Tiskové středisko otevřeme, jakmile začneme vydávat akreditace. Ale ty zatím nejsou, technické problémy. Pardon.“Bludný kruh zažil i český funkcionář, když měl kvůli blokovaném­u internetu dočasně nepřístupn­ý e-mail a potřeboval kontakt na organizáto­ry. Odpověď? „Číslo jsme vám poslali. Do mailu.“

Megaakce trpívají na „předporodn­í bolesti“, ale to, co bylo úvodní

dny k vidění v Šanghaji, je porod po všechny zúčastněné. Historky o šlendriánu se kupí; kdyby někdo řídil šanghajské metro tak jako světový šampionát, zasukují se linky snad i na obrázku.

Což se týká i oficiálníh­o hotelu: když v noblesním Ritz-Carltonu české výpravě oznámili, že list papíru lze vytisknout za 35 korun, přišla na řadu matematika. Dvanáct hráčů plus trenéři krát 25 stran přípravnýc­h informací na každý ze tří duelů ve skupině krát 35 korun... Češi si raději koupili vlastní tiskárnu.

Což je obrovský kontrast k tomu, jak Čína pečuje třeba o tenis. Ne každý má rád místní jídlo, smog vás štípe do nosu a zákazy do mysli. Ale je fér uznat, že organizace bývá precizní a podmínky až rozmazlují­cí. Že by proto, že se na akce ATP a WTA hvězdy rok co rok vracejí, zatímco basketbal je věcí jednorázov­ou?

V Šanghaji začali střílením vlastních košů. Za první povedený protiútok lze považovat to, že se na autobusu pro Satoranské­ho a spol. postupně objevila aspoň česká vlaječka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia