MF DNES

Plán: nové vězení pro těhotné ženy

Případ vražedkyně, která za mřížemi otěhotněla a je na svobodě, mění zákony

- Václav Janouš reportér MF DNES

Petra Janáková, vražedkyně, která si měla odpykávat třicetilet­ý trest za zabití sběratele známek a mincí, porodila na svobodě dítě. Soud ji právě proto, že otěhotněla ve vazbě, v červnu propustil z vězení. Bez jakéhokoli­v dohledu, ostrahy,

kontroly. Janáková je však patrně jednou z posledních vězenkyní, které se podařilo z káznice dostat kvůli těhotenstv­í. Právě její případ totiž změní české zákony a těhotenstv­í už nebude propustkou z vězení.

„Nikdo netušil, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Nyní vzniká návrh novely trestního řádu, který bude podobné situace řešit,“vysvětluje ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Podle místopředs­edy Krajského soudu v Ostravě Igora Krajdla soud jinou možnost, než Janákovou propustit, podle současných zákonů neměl.

„Zákon nařizuje propuštění odsouzené z výkonu trestu a neumožňuje nařídit jakékoliv sledování či dohled,“vysvětluje Krajdl.

Janáková má trest přerušen až do prvních narozenin jejího dítěte, pokud tedy v této době znovu neotěhotní. Na svobodě tak může být klidně roky.

Novela chce tomuto zamezit a soudy by už nově mohly, ale nemusely odsouzené propustit a zároveň by automatick­y, pokud by se ocitly na svobodě, nad nimi dohlížela probační a mediační služba. Soudci by rozhodoval­i v případech, kdy jsou ženy odsouzeny za zvlášť závažnou trestnou činnost s trestem delším než deset let.

„V každém případě by se zohledňova­la osobnost matky, zájem dítěte, spáchaný trestný čin i ochrana společnost­i,“vysvětluje ministryně Benešová. Novelu chce už v říjnu předložit do Sněmovny předseda parlamentn­ího podvýboru pro vězeňství Petr Sadovský.

Jakmile by novela začala platit, vznikne do několika měsíců speciální oddělení právě pro matky s dětmi ve věznici ve Světlé nad Sázavou, kde už dnes funguje oddělení pro ženy s dětmi od jednoho do tří let věku.

Vražedkyně Janáková se po propuštění z vězení vrátila do své rodné Jilemnice. Kvůli sporům s lidmi v domě na náměstí, kde bydlela u své matky, se odstěhoval­a. Podle informací MF DNES jen o deset kilometrů dál do Vrchlabí, do Komenského ulice, kde si v domě pronajala na jméno své matky byt.

„Nikdo z toho nemá radost, bojíme se. Je to člověk, který dokázal chladnokre­vně vraždit, tak není divu. Z Jilemnice právě kvůli obavám lidí odešla, tady je to stejné,“říká jedna z obyvatelek domu ve Vrchlabí.

Nechtěná sousedka

Situaci už řeší i tamní radnice, o nové obyvatelce ví i městská policie, ale nikdo nijak zasáhnout nemůže. Lidé z domu tak spoléhají, že se sama odstěhuje poté, co pochopí, že ji za sousedku nechtějí.

Janáková změnila i svou image – nechala si narůst delší vlasy a přebarvila si je. S médii nekomuniku­je, nicméně hned po svém propuštění prohlásila, že ačkoliv nemá žádný dohled ani kontrolu, nikdo se nemusí obávat, že by z České republiky uprchla. „Nemám ani pas,“prohlásila po propuštění.

Osmadvacet­iletá Janáková byla loni odsouzena na třicet let do věznice s ostrahou za vraždu sběratele poštovních známek a mincí a pokus o vraždu dalších tří lidí. Vraždila spolu se svým bývalým manželem Jaroslavem Janákem, se kterým vylákali sběratele na schůzku a jejž při cestě autem Janáková zezadu chladnokre­vně zastřelila.

Janák odtáhl tělo do kukuřičnéh­o pole u Lázní Bělohradu a druhý den se na místo vrátil a ukradl zabitému 34 tisíc korun, které měl u sebe.

Janákovou poslal soud do vazby do věznice do Hradce Králové, kde však otěhotněla. Tedy ještě před vynesením rozsudku. S kým, to nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnost­ních sborů, která odebrala narozenému dítěti DNA.

Vězeňský návod, jak otěhotnět

To vražedkyně v prvopočátk­u odmítala a tvrdila, že ji znásilnili tři dozorci. Později výpověď změnila, a to hned několikrát. Její verzi však od počátku vyšetřovat­elé příliš nevěří.

Pravděpodo­bnější je, že otěhotněla s některým z vězňů, a to účelově, aby se dostala na svobodu. Mezi odsouzeným­i ženami koluje „návod“, jak se z vězení dostat. Těhotenstv­í je jedním z nich.

S kojencem na cele

Ve věznici ve Světlé nad Sázavou, kde má nové oddělení vzniknout, už dnes funguje oddíl pro matky s dětmi, který má kapacitu patnáct žen. Nové oddělení pro těhotné by bylo zhruba stejně velké.

Ve Světlé to ve speciálním oddělení vypadá jako ve školce – barevné místnosti plné hraček, dvě venkovní hřiště.

Nové oddělení by stálo čtrnáct milionů korun a těhotné by v něm byly až do porodu. Denně pod zdravotnic­kým dohledem pankrácké věznice. Odsouzené ženy by následně rodily na klinice v Praze a do Světlé se pak vrátily i s dítětem.

Areál věznice ve Světlé nad Sázavou byl postaven v roce 1987 a do roku 1999 sloužil jako škola v přírodě pro děti z Teplic. Až v roce 2000 se z něj stala káznice.

V Česku je v současné době pětatřicet věznic včetně vazebních. Trest si v nich odpykává přes jedenadvac­et tisíc lidí, žena je každá dvanáctá.

 ??  ??
 ?? Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA ?? Těhotenstv­í už nebude důvodem propuštění na svobodu.
Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA Těhotenstv­í už nebude důvodem propuštění na svobodu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia