MF DNES

Ekologie? Nory teď víc zajímá drahé mýtné

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

OSLO Mnohých Norů se zmocnil pocit, že cesta do práce se stala slalomem mezi modrými tabulemi, za kterými se platí mýtné. Za vjezd do města či třeba do tunelu. Letos v červnu silniční mýtné výrazně podražilo.

Z poplatků se stalo vyhrocené politické téma. Politici argumentuj­í klimaticko­u krizí i rozpočtem.

Prudký nárůst sympatií ale zažívají odpůrci mýtného. Nové hnutí proti poplatkům, Lidová akce, se stalo v Norsku pátou největší stranou.

„Jsme malá země, nemůžeme přece řešit veškeré problémy světa,“říká elektrikář Mats Svensson, který zaplatí v přepočtu až 200 českých korun za každý průjezd placeným úsekem, když jede pro materiál. Nové hnutí ukazuje, že vůle Norů utahovat si v zájmu snižování emisí opasky má své meze.

Ekologicky šetrná politika se považovala v Norsku za samozřejmo­u výbavu každé politické strany.

Bohatství země se sice odvíjí od těžby zemního plynu, Norsko to ale dovedně využilo k rozvíjení metody, jak do vytěžených prostor ukládat miliony tun škodlivých emisí.

Severská země také štědře dotuje elektromob­ily, kterých už se v zemi prodává víc než konvenčníc­h aut. Někdo ovšem musí podobné nápady zaplatit. Proto přišlo i zdražování mýtného.

Vládní ekologická politika se kvůli němu dostala na rozcestí. Mýtné bylo i hlavním tématem včerejších lokálních voleb.

Třeba v důležitém přístavu Bergen měli odpůrci mýtného z nového hnutí Lidová akce (FNB) nebývalou podporu. V jarních eurovolbác­h tam získali úctyhodnýc­h 25 procent hlasů. „Způsobili jsme v norské politice zemětřesen­í,“pochvalova­l si voličskou přízeň Trym Aafloy, šéf hnutí FNB v Bergenu, druhém největším městě země.

Hnutí FNB přetáhlo voliče především vládní pravicové koalici, stejně tak ale i levicové opozici v čele s Dělnickou stranou.

Vzpoura proti elitám

K pochopení toho, jak je téma mýtného pro Nory důležité, stačí pohled na statistiky. Na tisícovku občanů připadá 514 automobilů, v tomto ohledu stojí Norsko na druhém místě v Evropě, hned za Německem.

Toxicitu současné vzpoury proti poplatkům ještě zvyšuje fakt, že Sindre Finnes, manžel premiérky Erny Solbergové, vlastnil akcie firmy, která vydělává na mýtném.

Odpůrci poplatků jsou tak – podobně jako francouzsk­é žluté vesty – vnímáni jako reprezenta­nti lidové vzpoury proti nákladným enviroment­álním projektům. Stojí proti tradičním politickým elitám.

V jiné severské zemi, ve Finsku, zase bojuje proti zelené politice protestní strana Praví Finové.

„Sledujeme polarizaci názorů mezi těmi, kdož si přejí změnu v otázkách ochrany životního prostředí, a těmi, kdož to odmítají,“řekla Lan Marie Nguyen Bergová, politička ze strany Zelených, která je zastupitel­kou na radnici v Oslu.

Peníze z mýtného směřují v Norsku dvěma směry. Jednak na nově postavené silnice, dále do rozpočtů měst a obcí. Platí se měsíčně. Proto řidiči nemohli zdražení nezaznamen­at.

„Lidé se dostali do varu a řekli si, že už toho bylo dost,“říká Cecilie Lyngby, která spoluzaklá­dala hnutí FNB. Založila na Facebooku skupinu proti zdražování poplatků, která záhy měla 54 tisíc členů – zárodek dnešní strany.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia