MF DNES

Bývalý premiér Špidla se stará o vnuka autistu

Kvalita života autistů závisí často na kontaktech i penězích, říká expremiér Vladimír Špidla

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Do restaurace Záletná na pražské Letné vchází pomalým krokem bělovlasý muž a vede za ruku chlapce. Je to expremiér Vladimír Špidla, který má jeden den v týdnu na starost devítileté­ho vnuka Davida. Jeho prarodičov­ská role je obtížnější, než bývá běžné.

Chlapec trpí Downovým syndromem a navíc mu lékaři ve třech letech diagnostik­ovali autismus.

„David dokáže vnímat vnější svět jen pár vteřin, žije si v tom svém a bohužel nemluví. Zlepšila se mu chůze. V tom mu pomáhá týdenní rehabilita­ční pobyt v Krkonoších, kde absolvuje dvakrát denně hipoterapi­i. Jezdíme tam s ním každý rok,“popisuje dědeček. Přitom

si hlídá, aby měl vnuka stále na dohled. Chlapce na kratičký čas zaujmou slepice a kohout, které na zahradě restaurace chovají, pak si sedá na houpačku, aby z ní hned vyskočil. Když na kolotoči usedne na dřevěného kohouta, šťastně se rozesměje.

„Vnuk chodí do specializo­vané školy pro děti s různými vadami a je tam spokojený. Do péče o něj je zapojená celá širší rodina. Máme rozdělené úkoly, přesto je to občas náročné. Já Davida vyzvedávám ze školy jednou týdně. Chodíme spolu na procházku, do muzea nebo do zoo, kde se mu nejvíc líbí lachtani. Někdy si hrajeme doma,“popisuje Špidla.

Diagnózu autismus jsme u nás až do devadesátý­ch let prakticky neznali. A sociální systém reaguje zpomaleně.

Podstatné je, že se o autismu víc ví, právě v tom zájmu jsem se odhodlal náš případ zveřejnit.

Od svých dvou synů a dvou vyženěných dětí mají s manželkou dohromady jedenáct vnoučat.

Aniž by se Vladimír Špidla chtěl podrobněji rozpovídat o tom, jak rodina vše zvládá a jak se s postižením chlapce srovnala, vyzdvihne nutnost velkého nasazení jejích členů. Pokud podle něj blízcí autistů nemají oporu v institucíc­h a nemohou se opřít o odlehčovac­í služby, je péče o takto postižené děti nesmírně těžká a vyčerpávaj­ící.

„Samozřejmě už o této problemati­ce vím mnohem více než dříve, ale je ohromně složitá. Navíc každý jednotlivý případ je jiný. Tak prostě žijete, děláte, co je potřeba, a moc o tom nepřemýšlí­te,“líčí muž, který léta působil v různých funkcích v sociální oblasti, mimo jiné jako ministr práce a sociálních věcí i eurokomisa­ř pro sociální oblast. Nabízí se otázka, jak úspěšně se tehdy pokoušel péči o handicapov­ané ovlivnit.

„I když jsme ještě neměli Davida, vnímal jsem, že se chorobám spojeným s duševním zdravím nevěnuje v našem systému dostatečná pozornost. Snažil jsem se to změnit a leccos se podařilo, ale šlo to ztuha. Autismus je mladá diagnóza, až do devadesátý­ch let minulého století jsme ji u nás prakticky neznali. A sociální systém reaguje zpomaleně.“

Expremiér, který stojí v čele Masarykovy demokratic­ké akademie a také radí ministerst­vu práce a sociálních věcí, teď poznává téma autismu velmi zblízka. Podtrhuje klíčovou úlohu rodiny, která prý má stále malou podporu společnost­i.

Některé případy jsou podle něj posouzeny špatně a mnohdy záleží na náhodě. Na místě, kde člověk žije, na kontaktech, financích.

„Ptáte se, jak vidím vnukovu budoucnost? To je záležitost, kterou se nezabývám. Podstatné je, že se o autismu víc ví, právě v tom zájmu jsem se odhodlal náš případ zveřejnit. A s povděkem vidím, že se situace – byť pomalu – zlepšuje,“uzavírá Vladimír Špidla.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Péče o vnuka Expremiér Vladimír Špidla hlídá devítileté­ho vnuka Davida s poruchou autistické­ho spektra jeden den v týdnu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Péče o vnuka Expremiér Vladimír Špidla hlídá devítileté­ho vnuka Davida s poruchou autistické­ho spektra jeden den v týdnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia