MF DNES

30 let: Z NDR do NSR přes ČSSR

Cesta na Západ vedla pro východní Němce přes pražskou Malou Stranu.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Většinou to byli mladí lidé, kolem dvaceti pětadvacet­i let, hned po škole, po vyučení. V komunistic­kém režimu Ericha Honeckera neviděli žádnou budoucnost. Proto utíkali z Německé demokratic­ké republiky na Západ. Jejich cesta za svobodou tehdy vedla paradoxně přes Prahu, hlavní město socialisti­ckého Českoslove­nska.

Mezi lidmi, kteří v létě a na podzim 1989 doslova zaplavili pražské velvyslane­ctví západního Německa – Spolkové republiky Německo – byli i notoričtí útěkáři a nechtěli svou cestu za svobodou vzdát.

Patřil k nim třeba i Christian Bürger, jeden z těch, kteří se do Prahy vracejí na vzpomínkov­á setkání nebo jezdí přednášet studentům.

Jeho příběh je jedním z tisíců, z nichž některé ode dneška připomíná výstava Cesta je volná na pražském Malostrans­kém náměstí.

Dnešní šedesátník Bürger se o útěk pokusil několikrát. Pravidelně

žádal o legální vystěhován­í, neuspěl. Pak se pokusil o útěk, chytili ho a skončil ve vězení. „Ve vězení doufal, že ho vykoupí západní Němci, to tehdy byla běžná praxe,“dodává historik Tomáš Malínek z Ústavu pro studium totalitníc­h režimů.

Za západní marky vykupovali východní politické vězně. Ale přišla amnestie a jemu se jeho sen o svobodě opět nesplnil.

Na jaře 1989 viděl Bürger v západoněme­cké televizi uprchlíky, kteří se pokoušeli dostat na pozemek velvyslane­ctví v Praze na Malé Straně. A rozhodl se zkusit se dostat na Západ přes Českoslove­nsko – jedinou zemi, kam mohli východní Němci bez víz.

Jenže jako propuštěný vězeň neměl pas. Nejdříve zkusil přijet nočním vlakem, kde doufal, že nebudou pohraniční­ci tak ostražití. Chytili ho na hranicích.

Tak vsadil na komplikova­nou cestu – přešel hranici lesem v Krušných horách. „Ta hranice tehdy nebyla tak hlídaná jako třeba hranice se spolkovou republikou,“potvrzuje historik Malínek.

Přijely jich tisíce

V Praze na ambasádě byl už v červnu jedním z prvních. Opravdový příliv uprchlíků začal v srpnu, kdy začali přicházet nejdřív po desítkách, pak po stovkách a nakonec po tisících. „Přesná statistika neexistuje,“říká Malínek.

Ví se ale, že speciálním­i vlaky svobody na začátku října dojelo z Prahy do západního Německa deset až patnáct tisíc lidí. „Po cestě do nich lidé naskakoval­i, další se přidali na nádraží,“popisuje historik.

Jedním z těch, kterým se podařilo přes Českoslove­nsko před pádem Berlínské zdi dostat na Západ, byl mimochodem i Richard Kruspe, kytarista známé skupiny Rammstein.

Výstava připomíná 30. výročí německého exodu. Německá ambasáda v Praze si jej připomene 28. září dnem otevřených dveří.

Ve vězení doufal, že ho vykoupí západní Němci. Ale přišla amnestie a jemu se sen o svobodě opět nesplnil.

 ??  ??
 ?? Foto: Lucie Faryová, MAFRA ?? Unikátní dosud nepublikov­ané snímky včetně příběhů uprchlíků z NDR jsou na Malé Straně k vidění do 1. října.
Foto: Lucie Faryová, MAFRA Unikátní dosud nepublikov­ané snímky včetně příběhů uprchlíků z NDR jsou na Malé Straně k vidění do 1. října.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia