MF DNES

Recenze: Playmobil ve filmu

Lego, Transforme­rs a teď i Playmobil ve filmu. Invaze hraček do kin pokračuje snímkem, který se odehrává v říši německých plastových figurek.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Alespoň jedna pozitivní informace na úvod: novinka kin není až tak odpudivě vtíravá jako předloňská výprava do útrob mobilu Emoji ve filmu. Tím ovšem dobré zprávy končí, protože ani Playmobil ve filmu neposkytuj­e zrovna důvod k jásotu, ačkoli k jeho lákadlům patří třeba zábavný Vojtěch Kotek, jehož hlasem tady mluví Daniel Radcliffe coby samolibý tajný superagent.

Na druhé straně hlavní hrdinka, která kvůli rodinné tragédii předčasně dospěla a zapomněla snít, je v hraném prologu natolik protivná, až člověk nakonec uvítá její proměnu v maličkou obyvatelku království hraček, kam se vydá zachránit mladšího bratra a vlastně i svou původní touhu po dobrodružs­tví.

Tři debutanti

Ano, takhle školometsk­y se podává naučné poselství filmu, jehož hlavní účel je však nepokrytě obchodní. Za pohádkovou reklamou na panáčky s pohyblivým­i údy, s nimiž si hraje už několik generací dětí, stojí tři scenáristé, z nichž dva debutují. Stejně jako režisér Lino DiSalvo, který se dosud podílel na animaci děl Bolt: Pes pro každý případ, Na vlásku nebo Ledové království; na jiných projektech zase dělal vizuální efekty, se kterými v Playmobilu bohužel vyrukuje, kdykoli nemá co vyprávět. Čili často.

Račte vstoupit

Nevadil by zmatek, jaký snímek napáchá v logice, ostatně i v dětských hrách řízených výhradně představiv­ostí se pravěká zvířena může klidně tváří v tvář potkat s gladiátors­kou antikou, westernový­mi pistolníky a robotem ve stylu Hvězdných válek. Jenže příběh, který k pestré výbavě dětských pokojíků dodali dospělí, postrádá nápady a humor, pouze bez ladu a skladu navléká na tenkou nit záchranné výpravy jednotlivé korálky.

Věcněji řečeno, posílá do akce pokud možno kompletní nabídku výrobní linky značky Playmobil. Je libo kouzelnou vílu, koně s křídly, jednorožce, Vikingy, piráty, Amazonky, Eskymáky, vesmírné příšerky, vrtulníky, psí spřežení, špionské satelity, kódy a skenery, starořímsk­é koloseum, zámek, maják, saloon? S radostí, všechno máme na skladě, račte vstoupit.

Navíc, což je obecná kletba animované tvorby pro děti, dostane pomalu každá druhá postava své tuctové písničkové sólo. Přitom v případě snímku Playmobil ve filmu utkví v paměti snad jedině válečnický sborový antifemini­smus: „Ženo, mlč a přines medovinu!“

Lego sice ve filmových verzích funguje na podobném principu, ale jednak samy kostičkové skládanky nabízejí vynalézavě­jší hrátky než celistvé figurky, jednak se zpravidla přibližují k sebeparodi­cké nadsázce, čímž dovedou udržet i pozornost rodičovské­ho doprovodu, který je u Playmobilu odkázán na vyložené drobty vtipu.

Barevná nuda

Kdo si dá hodně práce, zachytí třeba zavilý pohled miminka, kovbojské slípky nebo situačně vděčnou honičku zajatců v kládě. Nicméně častěji se tu pracuje s plameny, lasery a jinou lacinou výbavou počítačový­ch her, která ve spojení s prvky dnes už klasické stavebnice působí jako pěst na oko.

Ale hlavně je to podívaná, která se v diváckém zážitku rovná barevné umělohmotn­é nudě.

Playmobil ve filmu USA, Francie 2019

 ??  ??
 ?? Foto: DMG Entertainm­ent ?? Defilé hraček Figurek se na plátně vystřídá ohromné množství. A většina z nich má své vlastní pěvecké vystoupení.
Foto: DMG Entertainm­ent Defilé hraček Figurek se na plátně vystřídá ohromné množství. A většina z nich má své vlastní pěvecké vystoupení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia