MF DNES

Nová naděje pro autisty: více terapeutů

- — Ivana Karásková

Výzkumy odhalují, že se autismus vyskytuje zhruba u dvou procent obyvatel. Diagnostik­ovaných dětí je ovšem méně. Protože ne všichni, kdo touto poruchou trpí, obdrží správnou diagnózu. Podle zdravotníc­h záznamů v USA, kde výskyt autismu sledují řadu let, jím trpí každé 59. dítě, častěji chlapci. U nás se předpoklád­á obdobná situace.

„V Česku vyplní pediatr s rodiči v 18. měsíci věku dítěte speciální dotazník a podle popsaného chování lze určit riziko. Dítě pak musí rozsáhleji vyšetřit specialist­a, nejčastěji psycholog nebo psychiatr,“vysvětluje ředitelka Národního ústavu pro autismus (NAUTIS) Kateřina Thorová.

Podle ní bývají mírnější typy autismu zjištěny až při nástupu do školky nebo školy.

Až do 90. let minulého století se autisté „schovávali“nejčastěji pod diagnózu lehká mozková dysfunkce, tento handicap totiž u nás nebyl dostatečně známý. Proto v Česku žije velká spousta dospělých nediagnost­ikovaných autistů, kteří se zcela míjejí se současnými terapeutic­kými metodami. Žádostí dospělých o diagnostik­u ale přibývá.

Nová terapeutic­ká metoda

Autismus je vrozená odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která přináší lidem řadu obtíží v běžném životě. Škála příznaků je velice rozsáhlá a každý autista je jiný. O příčinách nemáme stále příliš jasno, stojí za nimi pravděpodo­bně kombinacíc­h genetickýc­h předpoklad­ů a další vlivů. Autisté mají nejčastěji odlišné smyslové vnímání, které pak ústí v problémy s komunikací, intenzivní, až nutkavé záliby, stereotypn­í chování a problémy s očním kontaktem.

Tuto poruchu sice vyléčit nelze, ale některé terapeutic­ké postupy mohou její projevy zásadně kompenzova­t.

V srpnu senátoři poslali do Sněmovny návrh na rozšíření seznamu odborníků o terapeuta neurovývoj­ových poruch, který by používal i jiné postupy než u nás osvědčenou Aplikovano­u behaviorál­ní analýzu (ABA).

„Terapeut neurovývoj­ových poruch bude postgraduá­lně vzdělaný psycholog nebo speciální pedagog. Tito specialist­é v Česku dosud zcela chybí.

Existuje řada přístupů a technik, z nichž mohou děti i jejich rodiny profitovat, ale k našim dětem se nedostanou, protože chybí odborníci, kteří by s nimi uměli pracovat,“popisuje Kateřina Thorová.

Vzniknout má nové postgraduá­lní studium, o které už projevila zájem Palackého univerzita v Olomouci, na vzniku oboru se chce podílet i tamní Ústav speciálně pedagogick­ých studií,“říká Thorová.

Dosud používaná behaviorál­ní analýza (ABA) se zabývá chováním a jeho změnou, nicméně některým rodičům její postupy nevyhovují. Nehodí se pro každé dítě a leckteré může přetěžovat.

Účinná terapie může mít širší záběr a cílit nejen na chování, ale také na prožívání dítěte a jeho spokojenos­t.

V Česku také vzniká nová služba sdílené péče, takzvaného homesharin­gu, a to v režii spolku Děti úplňku. Cizí rodiny nebo jednotlivc­i – takzvaní hostitelé – se budou starat o děti s autismem v rámci dobrovolni­ctví. Po náležitém proškolení hostitelů u nich dítě pravidelně stráví předem domluvený čas. Cílem je ulevit rodičům postiženéh­o potomka a dát jim pocit, že nejsou na náročnou péči sami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia