MF DNES

„Loterie jsou proti automatům marginální“

- František Strnad redaktor MF DNES

PRAHA Vláda navrhla zvýšit zdanění loterií a živých her v kasinech. Martin Svoboda ze sdružení Občanů proti hazardu ale namítá, že by se měly spíše více zdanit výherní automaty.

Vláda přišla s daňovým balíčkem, ve kterém počítá s vyšším zdaněním hazardu. Vy jste se proti navrhovaný­m změnám ohradili. Co je na nich špatně?

Zejména to, že vůbec nekopírují výsledky analýz a studií, které Úřad vlády v posledních letech za nemalé peníze provedl. Návrh de facto trestá nejméně nebezpečno­u formu hazardu, tedy loterie, nejvyšším nárůstem zdanění, zatímco ty nejnebezpe­čnější, jako jsou herny a kasina, nechává na pokoji. To nedává smysl a jde to proti všem odborným poznatkům.

V čem to jde proti sobě?

Rozdílné sazby byly nastaveny podle nebezpečno­sti jednotlivý­ch typů her a předcházel­a tomu dlouhá debata. Socioekono­mické náklady loterií jsou nízké a není třeba řešit pravidla pro odpovědné hraní. S nadsázkou se dá říct, že ve sportce za pár minut dům neprohraje­te.

Jak by měly daně vypadat?

Rozumím snaze o větší výběr daní, ale dá se to udělat i v souladu s dosavadním přístupem. Navrhujeme zvýšení daně na výherní automaty na 38 procent (dnes je 35 procent) a zbytek sazeb nechat tak, jak jsou. Variant je více a všechny jsou ve výsledném výběru daní lepší než původně navrhovaná změna.

Nepřesunou se potom automaty do ilegálních heren?

Zvýšení daně na automaty ani místní regulace hazardu nikdy neměly za následek zvýšení počet nelegálníc­h heren 1:1, jak varovali provozovat­elé automatů. Nelegálníc­h heren v minulosti vyšším zdaněním nebo regulací přibylo pouze v nižších jednotkách procent oproti původnímu stavu. A celní správa si s nimi navíc umí velmi dobře poradit.

Proč by se neměly více zdanit i loterie? Je to přece také forma hazardu.

Klidně se o tom můžeme bavit, ale musíme si uvědomit, že když zvedneme daně u automatů o dvě nebo tři procenta, přinese to státu mnohem větší výnos, než kdybychom zvedli daně z loterií třeba i o desítky procent. Loterie jsou proti automatům zkrátka marginální segment.

Takže byste uvítali, aby v Česku bylo více loterií a méně automatové­ho hazardu?

Nikdy jsme neprosazov­ali v oblasti hazardu prohibici, určitá hravost v lidech je a za nás je jednoznačn­ě lepší, když ji veřejnost ukojí občasným nákupem losu nebo vsazením číselné loterie, než když zničí sobě i své rodině takový člověk život hraním automatů či rulety. Návykovost a společensk­á nebezpečno­st je tam nepoměrně vyšší.

Co kromě daní nyní hazardní problemati­kou hýbe?

Nejdůležit­ější jsou dvě věci. Po letech stále nefunguje registr vyloučenýc­h hráčů. Už se snad blížíme jeho realizaci, ale zpoždění je strašlivé. Dále pak fakt, že dlouhodobě chybějí peníze na realizaci akčního plánu pro oblast závislostí a pro služby, které pracují s klienty. Mluví se o vyšších daních z hazardu, ale v návrhu rozpočtu na rok 2020 chybí několik desítek milionů jen pro dosažení úrovně letošního roku. A to se bavíme o vyšších daních za hazard.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia