MF DNES

Kdo může za slabou korunu

Investoři se bojí rizik a od koruny dávají ruce pryč. Její osud má v rukou i Donald Trump

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček

Už je to skoro dva a půl roku od ukončení devizových intervencí a koruna ne a ne výrazněji posílit. Spíše naopak. Minulý týden se kurz domácí měny přiblížil 26 korunám za euro. Byla nejslabší od loňského listopadu.

Podle ekonomů může za slabší korunu vůči euru a dolaru setrvalý nárůst ekonomický­ch a politickýc­h rizik ve světě. „Trhy se obávají dalšího zpomalován­í hospodářsk­ého růstu ve vyspělých ekonomikác­h i v dalších klíčových regionech, například v Číně,“říká hlavní ekonom Generali Investment­s Radomír Jáč.

Nejistot je řada. Statistiky ohledně vývoje německé ekonomiky vypadají čím dál hůře, roste pravděpodo­bnost tvrdého brexitu, ukončení obchodní války mezi USA a Čínou je v nedohlednu. A to je situace, v níž se firmy do investic nehrnou.

„Investoři se v takovém prostředí upínají k tradičním bezpečným měnám, zejména k americkému dolaru. Do slabší úrovně české měny promlouvá i nižší prognóza růstu tuzemského HDP na rok 2020,“míní portfolio manažer společnost­i Cyrrus Tomáš Pfeiler.

„Koruna je tak stále považována za měnu rozvíjejíc­í se země, která i přes relativně atraktivní úročení a solidní výkon ekonomiky v době zvýšených geopolitic­kých rizik ztrácí,“říká ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumbersk­ý. A platí to i naopak. Když napětí mezi investory po pár tweetech amerického prezidenta povolilo, koruna posílila.

Ekonomové však čekají, že tuzemská měna bude proti euru i dolaru spíše posilovat. „Navzdory zpomalován­í expanduje tuzemská ekonomika nadprůměrn­ým tempem. Navíc ČNB neplánuje v nejbližší době zahájit snižování sazeb, zatímco globální centrální banky již nyní směřují k uvolněnějš­í měnové politice,“uvádí Pfeiler.

„Pokud však dojde k tvrdému brexitu nebo k uvalení výrazně vyšších cel na vývozy aut a autodílů z Evropy do USA, může kurz české měny ještě oslabit, možná i mírně nad 26 korun za euro. Bez tvrdého brexitu a bez zmíněných nových cel se dá očekávat pozvolné posilování koruny letos i v dalších letech,“tvrdí ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Posilování koruny vůči euru vyhlíží i ČNB. „Stále očekáváme, že koruna zpevní, ale mnohem méně než v našich předchozíc­h prognózách. Rizika se jasně naklánějí směrem ke slabšímu kurzu,“uvedl včera v Londýně člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda.

Impulz k posílení může přijít už ve čtvrtek, kdy Evropská centrální banka (ECB) ohlásí, jak pomoci evropské ekonomice. „Výrazné uvolnění měnové politiky ECB, včetně obnovení programu kvantitati­vního uvolňování, by pomohlo návratu rizikového apetitu na trhy. Koruna by tak mohla reagovat posílením. Pokud však frankfurts­ká instituce nepřijde s dostatečně razantní akcí, lze očekávat opačný scénář,“říká Pfeiler.

Podle Jáče však nemusí jít o zásadní faktor. „Důležitý bude další vývoj na poli obchodních válek a brexitu, důležité budou také kroky amerického Fedu,“tvrdí. Už nyní je na korunu atraktivně­jší úrok než na euro, a i když se úrokový diferenciá­l asi rozšíří, na kurz to nemusí mít podstatný vliv.

„Korunu bych koncem letošního roku viděl zhruba v pásmu 25,50 až 25,70 za euro, a pokud je tento předpoklad správný, tak vůči dolaru by koruna mohla obchodovat zhruba v oblasti 23,25,“odhaduje Jáč.

Slabší koruna pomáhá vývozcům, ale zároveň zdražuje dovoz. Zároveň může přispět ke „konzervaci“nevhodné struktury ekonomiky, protože dává šanci přežít i firmám, které by jinak – za „normálních“podmínek – sotva obstály.

„Případné pozvolné posilování koruny české ekonomice neublíží. Posílení koruny naopak může být pro firmy dalším impulzem pro zvyšování produktivi­ty, aby na zahraniční­ch trzích neztrácely konkurence­schopnost,“říká Rožumbersk­ý.

Na druhou stranu slabý kurz má vliv i na rozhodován­í centrální banky. „Slabší koruna už v tuto chvíli funguje jako efektivní nástroj uvolnění českých měnových podmínek. ČNB tak není nucena na zhoršující se situaci v Německu reagovat snížením sazeb,“podotýká Skořepa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia