MF DNES

Neuvěřitel­né: Tálibán hostem v Camp Davidu

Válka v Bílém domě o Afghánistá­n? Proč se o víkendu v USA nepsala historie

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Milionová škoda, že Donald Trump na poslední chvíli usekl rozhovory s Tálibánem: dokázali byste si koncem roku 2001 představit, že americký prezident bude v roce 2019 tajně hostit náčelníky tehdy odepsaného, démonizova­ného i zesměšňova­ného Tálibánu v Camp Davidu, aby tam s nimi dojednával odchod USA z Afghánistá­nu a návrat Tálibánu k moci?

Tak k tomu dovedlo Západ osmnáct let neustálého „vítězení“. Jak řekl v jiné souvislost­i Trump, tolik jsme vítězili, až jsme z toho unaveni. Jen Tálibánu se daří dobře.

Něco takového by v roce 2001 nevymyslel ani novodobý Jules Verne. Tedy pokud by své fantazii nepomohl opisováním křivky vietnamské války.

I tam supervelmo­c vyrazila rozmáznout ováda, pořád vyprávěla, že vítězí, i když to tak vůbec nevypadalo. Nakonec taky tajně vyjednával­a, a místo aby si přiznala neschopnos­t, vymyslela si alibi o ráně do týla, již mělo tomu všemu vyhrávání zasadit veřejné mínění doma.

V Afghánistá­nu platí vše až po ránu do týla. Sebevědomí, neschopnos­t a lhaní si do kapsy – dokonce i jednání s Tálibánem připomínaj­í ta vietnamská. Dlouho byla tajná, často přerušovan­á, v Americe je občas zařízla domácí politika.

A to může být i pravé vysvětlení Trumpova brutálního střihu.

Oficiálně je důvodem výbuch bomby v Kábulu poblíž americké ambasády, při němž zahynul americký voják, a ofenzivy ve třech provinciíc­h. Proč ne, alespoň na první pohled: když nepřítel cestou k jednacímu stolu zabíjí, aby si tím zvýšil židli, není od věci udělat gesto. Problém je, že takových útoků bylo za poslední rok, co jednání běžela, v Afghánistá­nu skoro jako turbanů – a nic se nedělo. Až teď, kdy se šlo do finále. To je divné. Když už je skoro dohráno, je zbytečné převrátit stůl.

Problém je tedy možná někde jinde. Podobně jako při vietnamské­m jednání o míru se i teď Trumpův Bílý dům nemůže dohodnout, kam až chce zajít. Srážejí se dvě protichůdn­é vlny: snaha vyvázat se z afghánskéh­o bludiště takřka za jakoukoliv cenu, a hrát pořád dál, protože supervelmo­c nemůže vyklidit za tmy pole a nazvat to vítězstvím. Není tajemstvím, že zatímco jednání tlačil Trump a jeho ministr zahraničí Pompeo, poradce pro národní bezpečnost Bolton v nich viděl bazar amerických zájmů.

Faktem je, že předpoklád­aná dohoda vypadá jako nadílka pro Tálibán. Za slib, že nedovolí zahraniční­m teroristům využívat Afghánistá­n jako kdysi al-Káida, což jak ví, je i v jeho zájmu, protože mu tehdy al-Káida přerostla přes hlavu, dostává podíl na moci a rehabilita­ci.

Měřeno pohledem roku 2001 je to neuvěřitel­né. Viděno brýlemi dneška je to realita. Afghánistá­n je něco jiného, než si setrvačně myslíme. Přestavte si zdravotní středisko, které vede Tálibán, je na jeho území, ale léky a platy lékařů zajišťuje vláda v Kábulu. To je ta realita.

Tálibán drží nejvíc území od chvíle, kdy byl v roce 2001 „navěky“rozprášen, „naše“vláda už drží jen kliku od Kábulu, a to pouze zevnitř.

Tálibán hned po kolapsu mírových rozhovorů pohrozil, že bude válčit třeba sto let. V tom se mu dá věřit, už kdysi prohlásil jakýsi afghánský náčelník na adresu Západu: „Vy máte hodinky, my máme čas.“Strategie se vyplácí. Kdo by čekal, že si USA budou zvát Tálibánce do víkendovéh­o letoviska prezidentů...

Teď vypadá všechno ztraceno, ale to je jen kouřová clona. Tálibán chce moc a zemi bez Američanů, Trump chce mít konečně nějaký úspěch ve světě, když Kim nepomohl a Írán vzdoruje.

Zabíjení i jednání se rozjede nanovo. O Vietnamu se za neustálého střílení jednalo pět let, Afghánistá­n má za sebou teprve necelý rok.

 ?? Foto: ČTK ?? Další zabitý voják USA Vojáci nakládají rakev s tělem seržanta Ortize, který byl zabit v boji s Tálibánem.
Foto: ČTK Další zabitý voják USA Vojáci nakládají rakev s tělem seržanta Ortize, který byl zabit v boji s Tálibánem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia