MF DNES

Divoká válka o brexit

Britský pat kolem brexitu je výsledkem nového politickéh­o štěpení. K vítězství už dnes v Británii nevede tradiční duopol, naopak je nutná taktická dohoda s druhou stranou spektra.

- Alexander Tomský politolog

Zuřivý spor anglických zastánců Evropské unie a nové vlády Borise Johnsona se v posledních dnech v Dolní sněmovně ostře vyhrotil. Vláda se zavázala vyjednat k ujednanému termínu vystoupení z EU, tedy k 31. říjnu, lepší podmínky, než měla třikrát odmítnutá dohoda, a v případě neúspěchu odejít i bez ní. Opoziční strany i konzervati­vní poslanci odmítající vystoupení z EU mají naprostou většinu a proti nenáviděné brexitové vládě prosadili zákon zakazující odchod bez dohody (jakoby záleželo jen na nich a nikoli na EU) a nařizující premiérovi, aby nejpozději do 19. října, čili den po summitu Unie, požádal o prodloužen­í lhůty k dalšímu vyjednáván­í, nevyjedná-li nic nového a nepředloží to Sněmovně ke schválení.

Johnsonova taktika přinutit vyjednavač­e EU k ústupkům pod hrozbou vystoupení bez dohody tak prakticky padla. Opozice včetně 21 konzervati­vních poslanců, kteří hlasovali proti vlastní vládě a byli vyloučeni ze strany, se totiž domnívá (nebo to alespoň tvrdí), že Johnsonova vláda vyjednává pouze na oko. Premiér opět potvrdil své předsevzet­í, že nepožádá o další termín vystoupení, i kdyby měl „zahynout v příkopě“, a Sněmovnu požádal

o rozpuštění a vypsání nových voleb k 15. říjnu. Hlasování však prohrál, protože vedení labouristi­cké strany pod staronovým socialisto­u Jeremy Corbynem, jehož radikální program zestátnění veřejných služeb, vysokých daní, cenové a platové regulace děsí většinu občanů, se volby absolutně nehodí. Labouristi by v nich téměř jistě propadli, což Corbyn sám připustil, když řekl, že by Johnson mohl v případě volebního vítězství zákon zrušit a Británie by tak vypadla z Unie bez dohody.

Spor o datum voleb má podivnou logiku. Opozice dobře ví, že by listopadov­é volby byly pro Johnsona katastrofá­lní, pokud by nesplnil svůj mnohokrát opakovaný příslib, že zařídí brexit k 31. říjnu, děj se co děj. Farragova strana Brexit by jej označila za zrádce. Paradoxně by pak ovšem prohráli oba. V parlamentu vznikla bezprecede­ntní situace: vláda se vzbouřenou Sněmovnou nemůže vládnout ani vyhlásit volby. Včera se o to chtěla pokusit znovu, zřejmě jen kvůli reklamě, aby ukázala voličům chování poslanců, kteří usilují zmařit výsledek lidového hlasování. Kabinet ztratil dva ministry včetně Johnsonova vlastního bratra a znepřátele­ný tisk se raduje, že se pod brutálním tlakem čistek konzervati­vní strana zhroutí.

Boris proti Borisovi

Jak se konflikt dál vyvine, nikdo neví, spekulativ­ních scénářů nabízejí média i rozhádaný národ víc než dost. Jestliže Sněmovna uvěří premiérovu ujištění, že raději poruší ústavu a nechá se uvěznit, než by žádal Unii o odklad, nezbude opozici než vládu shodit a zvolit si do voleb novou, na což ovšem nemá zatím nikdo žaludek – a Corbyn by musel souhlasit, že se pozice dočasného předsedy takového nesourodéh­o uskupení vzdává. Opozice chce zastavit brexit bez smlouvy, ale na ničem jiném se neshodne. Ostatně Johnson, aby splnil literu zákona, by mohl požádat Unii o odklad a zároveň podat vysvětlení, že k tomu nemá žádný důvod. Dnes se hraje v politice na hraně ústavy.

Zní to absurdně, ale Johnson by mohl také, jak spekuluje šéfkomentá­tor týdeníku The Observer Andrew Rawnsley, sám sobě a své vládě vyhlásit hlasování o nedůvěře, protože nemůže vládnout a role opozičního vůdce a talentovan­ého rétora by mu nepochybně

EU už pohřbila tři britské premiéry. Ale lid povstal proti elitářské Evropě a nemůže být ignorován.

před volbami seděla. Pokud konzervati­vní strana, momentálně rozkolísan­á vyhazovem ctihodných poslanců a bývalých ministrů, bude stát za svým premiérem, Johnson krizi přežije. Konzervati­vcům totiž nic jiného nezbývá. Stínovým vládcem brexitu je Nigel Farrage.

Největší problém anglické politiky tak jako v Americe i jinde spočívá v novém politickém štěpení. K vítězství už dnes v Británii tradiční duopol a většinový volební řád nevede, obě hlavní partaje musí ztrátu svých voličů nahradit z druhé strany spektra – a to vyžaduje taktickou dohodu. Labouristů­m šlape na paty levicová liberální strana jednoznačn­ě odmítající brexit s podporou téměř dvaceti procent, což není socialistů­m po chuti, protože by přišli o mnoho poslanců a museli by se spokojit s vládou v koalici.

Konzervati­vní strana je na tom o něco lépe, protože ji Farrage nabídl výhodnější pakt o vzájemném neútočení. Měli by se vzdát pouze kandidátů v předem prohraných severoangl­ických brexitovýc­h obvodech labouristů a vůdce strany Brexit by všechny své ostatní kandidáty stáhl. S tím ovšem mají mnozí tradiční konzervati­vci problém. Mají pocit, že se tak vzdávají pravicové liberální politiky a stanou se zajatci nacionalis­mu a populismu. Brexit bez dohody nikdy nechtěli, o suverenitu a kontrolu imigrace nestojí, teprve lidové hlasování a imperiální neústupnos­t EU způsobila změnu.

Evropská unie už v minulosti pohřbila tři britské premiéry, Thatcherov­ou, Camerona i Mayovou a nakonec zradikaliz­ovala britskou politiku. Lid povstal proti Evropě, podřízené elitě, a nemůže být v demokratic­ké zemi ignorován.

Vláda se zřejmě pokusí vydržet do konce října. Povede slovní válku a bude vytrvale diskredito­vat parlamentn­í opozici, která odmítá uznat hlas lidu, aniž by měla odvahu brexit zrušit či vyhlásit nové referendum. Bude opakovaně žádat o vyhlášení voleb, o tu jedinou legitimitu, jež může pat vyřešit. Levicová média mluví o vládní krizi, ale volební preference Johnsonovi stoupají.

Tak či onak, bolestný střet s Unií už trvá příliš dlouho a veškeré snahy zrušit brexit jsou dnes nemyslitel­né, „setrvalci” se budou muset s brexitem smířit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia