MF DNES

Filipova sázka na slepou uličku

- Komentátor MF DNES

Miroslav Korecký

Je to jeden průzkum, nedělejme z toho vědu. Ale nebylo by to poprvé v uplynulých desetiletí­ch, kdy jeden průzkum nějakou partaj posunul nahoru mezi ty, jež je dobré brát vážně, anebo naopak dolů k těm, které je riskantní volit.

KSČM v srpnovém průzkumu preferencí společnost­i Kantar CZ o půl bodu nedosáhla na pětiprocen­tní hranici. Pokud je známo, stalo se tak vůbec poprvé od revoluce. Kromě symbolické hodnoty je na tom zajímavé, že to není ojedinělý exces, ale dlouhodobý trend. Historické­ho minima dosáhli komunisté před třemi lety v krajských volbách, předloni ve sněmovních, loni v komunálníc­h i letos v evropských. V některých případech to byl pád skoro na polovinu předchozíh­o výsledku. A korunovali to tím, že loni po 22 letech existence Senátu z jedné parlamentn­í komory úplně vypadli.

Je to paradox. Tři desítky let tady česká společnost řeší nerudovské dilema: kam s ní? Pravice chtěla KSČM zakázat, levice na své straně spektra vyluxovat. A společně opakovaly, že s komunisty se nevládne. Žulový monument odolal. Pak ale přišel k moci normalizač­ní komunista Andrej Babiš a rudá partaj začala tát jako sněhulák na slunci. Jistě, příčin je víc. Kromě ANO kradou komunistům hlasy i SPD, Piráti či různá místní hnutí. Strana má neschopné vedení, někteří voliči neskousli její podíl na vládě a pracuje i zub času, ročně se zúží o tisíce členů.

Což o to, případné vysublimov­ání KSČM by v budoucnu umožnilo snazší skládání vládních koalic tak, aby část mandátů ve Sněmovně nebyla trvale zablokován­a. Samotná panika z tohoto stále reálnějšíh­o scénáře by ale mohla spustit již velmi záhy proměnu aktuálního vládního půdorysu.

Před rokem a půl rozjel Vojtěch Filip riskantní hru. S dost bídnými kartami, které dostal od voličů, uhrál díky spolupráci s hnutím druhého nejbohatší­ho Čecha velmi solidní posty v parlamentu a přímý vliv na vládu, což ve výsledku znamená definitivn­í zbourání třicet let trvajícího rudého ghetta. Strana se tím měla historicky rehabilito­vat, prostě vyprat jako špinavé peníze, a stát se vhodným partnerem do všech příštích koalic od středu doleva.

Celé to ale stálo na jednom předpoklad­u: KSČM musí tuto očistnou kúru přežít. Což se čím dál více ukazuje jako sázka velmi nejistá. Ryze protestní levicovou stranu, jež se dnes fakticky zařadila do establishm­entu a která třeba v debatách o rozpočtu atakuje Babišovu vládu zprava, její voliči chápou stále méně. Teď půjde jen o to, jak pevné nervy mají lidé, kteří mají v KSČM nějaký vliv na kurz kormidla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia