MF DNES

Auta zdraží, ale ne hned. Až nové lepší modely

Ředitel Toyoty v Česku Peleška vidí budoucnost ve vodíku a autonomní auta podle něj přijdou ke slovu ve chvílích, kdy lidi nebude už bavit řídit.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Auto pozná, kdo z rodiny s ním zrovna jede, a podle toho mu nabídne hudbu či navigaci cestou do práce. Prostě si navolíte na menu „táta“nebo „máma“. I tohle je jeden ze směrů vývoje. „Auto půjde cestou větší personifik­ace vzhledem ke svému uživateli,“vykládá o další věci, o které přemýšlejí vývojáři, šéf českého zastoupení Toyoty Martin Peleška.

Myslíte, že budou auta v příštích letech zdražovat?

Nejčastěji se hovoří o tom, že cena bude stoupat z důvodu velkých nákladů na výzkum kvůli elektromob­ilitě a snižování emisí. Ale je potřeba se podívat zpět v čase. Ceny našeho nejpopulár­nějšího SUV Toyota RAV 4 jsou skoro stejné jako v roce 2010.

To, že něco stojí stejně, na tom není nic divného. Jsou i produkty, co zlevňují, jako třeba mobily…

Samozřejmě, já neříkám, že to je chyba. Ceny aut ale ne úplně odrážejí technický pokrok. Záleží na tom, jak jsou jednotlivé automobilk­y připravené. Někdo začíná od startovní čáry, někdo je na půl cesty a my máme situaci, pokud jde o plnění emisních limitů, do roku 2025 pod kontrolou.

Průměrný člověk cílí na auto mezi 250 tisíci a 300 tisíci korun. Kolik zaplatí za takový model za tři až pět let?

To bude odvážný odhad. Já si nemyslím, že by se to nějak zásadně navyšovalo. Cenový rozdíl bude zejména u nově příchozích produktů. Cyklus vývoje aut je šest let a to, co se vyvíjí teď, přijde na trh za šest let. Otázkou je ještě ta penalizace ze strany Evropské unie. Jsou jasně rozpočítan­é částky spojené s emisemi CO2. V případě, že produkty nebudou splňovat limity a automobilk­y budou dopředu schopné odhadnout penále, tak už ho mohou rozpočítat i na současná auta. Ale hlavní rozdíl bude v nových produktech.

Třeba Toyota Yaris stojí 299 tisíc korun. Mám se obávat, že to auto bude za rok za 350 tisíc?

Pokud budu mluvit za nás, tak ne. To auto bude stát stejně. Nemyslím, že by měl přijít nějaký výrazný odskok. Zdražování bude postupné.

Co říkáte prodeji přes internet? Může naopak trochu zlevnit auta?

I o způsobu prodeje bude rozhodovat zákazník. Bude existovat zákaznická skupina, která bude ráda objednávat přes internet – stejně jako tam objednává jiné komodity. My už dnes říkáme, že internet je náš největší showroom. Už dnes se zákazníci na internetu informují, a když přijdou do autosalonu, jsou již poučení. Tam už je jen krůček, aby si vybrané auto přes internet i objednali. U nás ale považujeme trh s auty za byznys, který je založený na kontaktu s klientem, na emocích. Přece jenom to auto je pořád nejdražší věcí, kterou si lidé pořizují, hned po bydlení. Chtějí mít nejen zážitek, ale i jistotu.

Češi jsou konzervati­vní?

Ano, notabene privátní klientela, která za vůz dává svoje peníze. Auto si stejně nevyzvedne­te v drop–boxu. Pořád bude důležitá dealerská síť.

Elektromob­ily budou moci na dálnice zadarmo, týká se to i vašich hybridů? Vaše modely nedostanou tu značku EL?

Tato značka je pro plně elektrická auta a auta s emisemi pod padesát gramů CO2. Což splňují plug-in hybridy i auta na vodík. Až se objeví první plnicí stanice, tak sem budeme moci ta auta na vodík dovážet. Aktuálně se do tohoto limitu vejde z našich modelů jen Prius plug-in hybrid.

Pro vás by asi bylo výhodné šrotovné na elektroaut­a.

Ne. Všechny technologi­e by měly být udržitelné a soběstačné v návaznosti na obchodní vzorec. Možná by to mohlo jít na počátku, ale nelze založit výrobní program na dotacích.

Jak si teď Toyota stojí v žebříčku prodejců?

Na to se mi bude odpovídat s radostí. V roce 2016 jsme byli šestnáctí, což se dobře pamatuje, ale naštěstí v roce 2017 jsme nebyli sedmnáctí. My jsme po červenci osmí, ale ta naše pozice se dál zlepšuje.

První asi nebudete – nejste Dacia.

Nemáme takové ambice. Nejlevnějš­í je u nás Toyota Aygo z Kolína. Měla by stát kolem 229 tisíc korun. Pokud jde někomu o mobilitu, je to slušná nabídka.

Jak je to s tím sýčkováním, že ta malá auta už brzy nebudou, protože se nevyplatí?

V Čechách tenhle segment tvoří dvě procenta prodeje aut. Je to dané hlavně tím, že cenová úroveň koliduje s ojetými auty, která jsou v Čechách populární. A i s těmi novými, co jsou jen o kousek větší. Své místo na trhu mají, ale je to pořád jen těch 2,5 procenta.

Jak funguje auto na vodík, které Toyta vyvinula?

My se tomu tématu věnujeme už dlouho a po desetileté­m testování jsme uvedli první sériové auto na vodík Toyota Mirai, což znamená japonsky budoucnost. Z hlediska provozu je identické jako benzinové auto. Je předvídate­lné, co spotřebuje­te. Vodíkové auto je elektromob­il, ale pomocí vodíku si auto vyrábí elektřinu samo pro sebe a na tu jezdí. Pohání ho elektromot­or. Vodík se v palivovém článku slučuje s kyslíkem a jediná emise je voda. To auto se nenabíjí, ale plní jako benzinová auta. Je to normální pistole a tankování trvá pět minut. To je ten jeden z benefitů. Prostě u normální pumpy je jen o stojan navíc. Nemá na to vliv, jestli topíte či svítíte. Až se objeví první plnicí stanice, budeme sem auta na vodík dovážet. Unipetrol chystá hned tři.

Další kapitola jsou auta bez řidiče. Vy je vyvíjíte ve spolupráci s ČVUT?

Vytváří se proto dílčí algoritmy a jeden byl zadaný skutečně ČVUT. Autonomní auto leccos pozná, ale je těžké ho naučit předvídate­lnosti. Blížíte se k přechodu a u něj stojí maminka s děckem, ale vidíte, že asi nebudou přecházet. Naučit tohle autonomní auto je ale složité.

Loni jsem se o tom bavil s Ondřejem Neffem a byl skeptik – že autonomní auta dlouho nepřijdou, třeba proto, že lidi baví řídit?

Jsou i autonomní auta stupně dvě, tři. My tomu říkáme ochránce. Řidič je pořád zodpovědný. Ta auta budou mezi sebou komunikova­t. I o tom je autonomní řízení. Dnes to známe z kolejového provozu, kde není možné uhnout, ale i na silnici budou podobně pravidelné trasy. Autonomní autobusy pojedou od zastávky k zastávce. Ale k tomu jednomu bodu, že se lidé nebudou chtít vzdát řízení, bych ještě něco dodal. Dnes jsou aglomerace, kde je doprava už tak velká, že lidi řízení ani moc nebaví. S autonomním řízením to bude plynulejší.

Jaké „vychytávky“se objeví v autech v příštích letech?

My jsme už schopni nabídnout různě výkonné pohonné jednotky, pokud jde o hybridy. Dřív jste si různě silné motory mohli vybrat u benzinovýc­h či naftových aut, ale my jsme s tím přišli poprvé u nové Corolly. Máme dva hybridní motory. Když jste se ještě ptal, co nás čeká, tak auto půjde cestou větší personifik­ace vzhledem ke svému uživateli. Pozná, kdo ho jde řídit. Pozná, jakou chcete muziku, kudy jezdíte pravidelně do práce a tak dále. Zvolí nejlepší trasu.

Člověk si navolí na MENU „táta“…

Přesně tak. Auto bude vědět, že za rohem je zácpa a povede vás jinudy.

Vysvětlete mi, proč je u nás průměrné stáří auta pořád 15 let?

Nejenže to vykazujeme, ale ta situace se pořád zhoršuje. Pořád se tu prodává a dováží spousta ojetin.

Lidé, když se rozhodují, za co utratí těch 200 tisíc korun, tak spíš chtějí luxusní vůz, a tedy starší?

Na jednu stranu se strašně hlídají emise nových aut, ale emise u těch starých patnáct let plus jsou nesrovnate­lné. My tu budujeme ekologicko­u společnost a vývojáři nových aut dělají, co mohou, ale pak necháme na silnici jezdit auta starší jak patnáct let. A vůbec se nesleduje bezpečnost ojetých aut.

Jak se liší Češi coby zákazníci od cizinců? Jsou něčím výjimeční?

Ještě před pěti lety mělo auto daleko větší pozici statusovou. Už ji má menší. Lidé víc řeší, k čemu auto budou používat, než jak v něm budou vypadat. A to je pozitivní. Dívají se, jestli je auto pro rodinu, jestli není moc veliké, jestli je ekologické. A pak zákazníci jdou do vyššího standardu. Jsou náročnější.

 ?? Foto: David Neff, MAFRA ??
Foto: David Neff, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia