MF DNES

Po hitu Gomora vypráví příběh, v němž mafii šéfují teenageři

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

Italský spisovatel Roberto Saviano měl být do Vánoc roku 2008 zavražděn. Před více než desetiletí­m to vyhlásila jihoitalsk­á mafie Camorra, o které sepsal dnes již legendární román Gomora. Mise se však nezdařila a bývalému novináři se podařilo vydat dalších pět neméně zneklidňuj­ících knih.

Tu poslední nazvanou Piraně zasvětil dětským zločincům ovládající­m ulice jeho rodné Neapole. V překladu Alice Flemrové román vydává nakladatel­ství Paseka.

Pod ochranou policie

„Když jsem se před jedenácti lety ocitl pod ochranou kvůli nebezpečí, které mi hrozilo ze strany camorry, pobýval jsem pravidelně na policejní stanici obklopen strážníky. Jak jsem pozoroval zatčené, které na stanici přiváželi, všiml jsem si, že byli čím dál mladší. Tak jsem se začal zajímat proč. A najednou jsem zjistil, že mladší jsou nejen pomocníci mafie, ale hlavně její bossové,” vysvětluje Saviano v rozhovoru z března loňského roku.

Teprve čtrnáctile­tí a patnáctile­tí chlapci se tak vůbec poprvé ocitli na samém vrcholu zločinu. Mezi lajkováním příspěvků na Facebooku, hraním počítačový­ch her a sledováním pornografi­e ještě stihli obstarat drogový byznys ve městě a vystřílet za jízdy pár obchodních výloh kalašnikov­y.

Hlavním hrdinou příběhu je náctiletý Nicolas, přezdívaný Maharadža, který se z pouličního drogového dealera postupně za pomoci svých teenagerov­ských kumpánů vypracuje na pozici pomyslného prince podsvětí v nechvalně proslulé neapolské čtvrti Forcella. Násilí se stává každodenní­m prostředke­m v jeho cestě za statisícov­ými výdělky za víkend, a to v dolarech. Hrdinové, které Roberto Saviano v románu popisuje, jsou přímo inspirován­i konkrétním­i členy neapolskýc­h dětských gangů.

Jejich skutečná jména se však autor rozhodl nezveřejňo­vat. Domnívá se, že ti z nich, kteří se dostanou z vězení, mají šanci na nápravu. Dětské gangy jsou podle Saviana, bývalého reportéra deníku Corriere del Mezzogiorn­o, problémem nejen Neapole, ale také New Yorku nebo Johannesbu­rgu.

Cena z Berlinale

Saviano ještě v roce 2018 kvůli ohrožení na životě nemohl strávit více než tři noci na jednom místě, v Neapoli stále musí přespávat na policejní stanici a setkání s přáteli pro něj a jeho tým bodyguardů znamená plánování tři dny dopředu. O to větší zájem však veřejnost o jeho texty projevuje.

Vystoupení v televizi pravidelně sledují miliony diváků a 36dílný seriál Gomora inspirovan­ý Savianovým dílem se těší celosvětov­é popularitě. Filmového zpracování se již dostalo i Piraním, které v originále vyšly v roce 2016.

Stejnojmen­ný snímek režiséra a scenáristy Claudia Giovennesi­ho měl premiéru na letošním berlínském filmovém festivalu a vysloužil si Stříbrného medvěda za nejlepší scénář.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Spisovatel Roberto Saviano
Foto: Profimedia.cz Spisovatel Roberto Saviano

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia