MF DNES

Autor Hannibala pátrá po Escobarově zlatě

- Spolupraco­vnice MF DNES

Alena Slezáková

Když bylo Cari jedenáct let, odvedli ji před namířenou hlavní z rodné vesnice a naverboval­i do kolumbijsk­ých revolučníc­h ozbrojenýc­h sil, zvaných Fuerzas Armadas Revolucion­arias de Colombia čili FARC. Naučila se střílet, vařit polévku z krys nebo vačic a ošetřovat raněné.

Krev, krev, krev

V patnácti se jí podařilo uprchnout a díky profesorov­i, kterého partyzáni unesli a posléze vrátili rodině za výkupné a o něhož v táboře pečovala, se dostala do Spojených států. Nyní, pětadvacet­iletá, žije v Miami na základě dočasného povolení k pobytu a střídá různá zaměstnání, aby uživila sebe i svou nemocnou tetu a sestřenici s miminkem.

Momentálně má na starosti hlídání a údržbu vily, která kdysi patřila neblaze proslulému narkobaron­ovi Pablu Escobarovi. V té vile má být ukryto půl tuny jeho zlata.

Je jasné, že od Američana Thomase Harrise, autora Mlčení jehňátek, nemůžeme čekat selanku. Rovněž jeho nový román Cari Mora hýří patřičně hororovými scénami: ženy rozpouštěn­é ve speciálním roztoku, muž překousnut­ý v půli mořským krokodýlem, useknutá hlava, uřezané prsty, střílečky a krev, krev, krev. Čtení chce silný žaludek – a přitom i díky autorově věcnému a elegantním­u stylu vzniká občas pocit, že nám nabídl cosi jako směs drasťáku a černé komedie.

Cynik i lyrik

Třeba Němec Hans-Peter Schneider, šéf jedné ze dvou band, které se snaží Escobarovo zlato získat, je neuvěřitel­ný padouch, jehož hlavní profesí je mrzačit ženy a prodávat je poté zvrhlíkům. Stačí si však muže, jenž na těle nemá jediný vlas a chloupek, představit a rázem se mění v lehce komickou postavu. Což nic nemění na tom, že jeho plány na polapení a „využití“Cari jsou vážně děsivé. Přitom cynik Harris dokáže být i lyrikem, když úchvatně líčí floridskou přírodu s hejny volavek, ibisů a orlovců.

Román Cari Mora, který v překladu Martina Urbana vydalo Argo, nabízí kromě drastickéh­o vyprávění i trochu zajímavého „poučení“. Například o praktikách kolumbijsk­ých marxistick­ých revolucion­ářů nebo o situaci imigrantů, nad nimiž ve Spojených státech neustále visí Damoklův meč vyhoštění. Ale hlavně je to krásný příběh o síle vůle a touhy. Nikoli té zvrhlé po zlatě, ale po obyčejném životě v malém domku, který si tolik chce pořídit Cari.

Cari Mora Thomas Harris

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia