MF DNES

Lidé se vyjádří k zástavbě Bubnů

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Městští plánovači vyrazili do ulic s informační­m kontejnere­m. S jeho pomocí vysvětlují veřejnosti, jak bude vypadat nová čtvrť v Bubnech. Zároveň hlavní město pracuje na architekto­nické soutěži na koncertn

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Nejdříve v roce 2021 se začne stavět nová čtvrť na území brownfield­u v Bubnech. Aktuálně však může její podobu ovlivnit veřejnost.

Do 15. října se k návrhu územní studie, podle níž se má v budoucnu zastavět stodesetih­ektarový brownfield Bubny-Zátory, může vyjadřovat veřejnost. Připomínky pak Praha do studie zapracuje. „Občané mohou dát připomínku k dopravnímu řešení, stanoveným výškám budov nebo veřejné vybavenost­i. Vyjadřovat se mohou i instituce a spolky,“říká mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) Marek Vácha.

Studie, o které Praha vyjednával­a s dalšími vlastníky pozemků a která bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánu, počítá s tím, že na místě dnešních nevyužitýc­h ploch vznikne bloková zástavba navazující na domovní bloky Holešovic i Letné.

Jedná se území velké téměř jako Staré Město. Vzniknout na něm má bydlení pro 25 tisíc lidí. Aby měla veřejnost o záměru co nejvíce informací, vyrazil IPR se studií území do ulic. „Aby lidé mohli podávat věcné připomínky, je nutné, aby návrhu rozuměli. Rozhodli jsme se proto zvolit stejný způsob jako u Metropolit­ního plánu a vyjet ven s informační­m kontejnere­m,“uzavírá Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Kontejner už byl k dispozici u Nádraží Holešovice a na Strossmaye­rově náměstí, nyní se přesunul na Ortenovo náměstí a v druhé polovině září zamíří na Vltavskou.

„Lidé souhlasí, že je potřeba s územím něco dělat. Někteří mají obavu z dopravní situace nebo parkování, někteří navrhují jeden velký park, což vzhledem k tomu, že jsou pozemky soukromé, není možné,“shrnuje postřehy z diskusí s Pražany mluvčí IPR Vácha.

„Často vysvětluje­me, že se nejedná o návrh domů a jejich vzhledu, ale o podklad změny územního plánu, takže takový návod k území,“dodává.

Připomínky veřejnosti následně začne zpracováva­t magistrátn­í odbor územního rozvoje a podobně, jako je tomu u tvorby Metropolit­ního plánu, je následně zapracuje do upraveného návrhu studie. Po schválení územní studie přijde na

řadu změna územního plánu. Ta by měla být schválena zhruba v roce 2021. Poté se z území sejme stavební uzávěra a majitelé pozemků budou moci začít stavět.

Soutěž na síň bude příští rok

Jednou z dominant nové čtvrti, kterou územní studie navrhuje umístit ke stanici metra Vltavská, bude koncertní síň pro téměř dva tisíce posluchačů. Město už začalo pracovat na přípravách mezinárodn­í architekto­nické soutěže, ze které by měla vzejít podoba budovy i její přesné umístění.

„Předpoklád­áme, že soutěž bude vyhlášena v druhé polovině roku 2020. Před samotnou soutěží je však nutné odpovědět na základní otázky ohledně provozu a fungování koncertníh­o sálu, tedy jaký bude koncept doprovodný­ch aktivit, kdo bude investorem celého záměru, jestli se bude jednat o sídlo některého z pražských orchestrů nebo zda půjde o univerzáln­í koncertní sál a podobně,“vysvětluje Vácha s tím, že na detailech nyní pracuje projektový tým.

Začátek výstavby nové kulturní dominanty Prahy je odhadován na rok 2026 a zahájení provozu přibližně na rok 2030. Náklady budou zhruba čtyři miliardy korun. „Kromě realizační­ch nákladů bude třeba investovat do infrastruk­tury v celé lokalitě, což činí odhadem dvě a půl až tři miliardy korun,“dodává náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Ještě před architekto­nickou soutěží by měla být hotová také takzvaná vibrační studie. Ta posoudí, jak je lokalita Vltavské zatížena vibracemi z automobilo­vé, veřejné, železniční i lodní dopravy. „Díky analýze bude možné navrhnout vhodná kompenzačn­í opatření, která zajistí, aby nedocházel­o k pronikání strukturál­ního hluku do koncertníh­o sálu,“vysvětluje mluvčí IPR Vácha. Výběrové řízení na vibrační studii plánuje Praha vypsat letos na podzim.

Kromě samotné podoby koncertní haly bude nutné vyřešit také dopravu v okolí, především sjezdy z Hlávkova mostu. IPR v tomto případě upřednostň­uje úrovňové řešení křižovatky.

 ??  ?? Místo brownfield­u čtvrť Na území velkém přibližně jako Staré Město má vzniknout bydlení pro 25 tisíc lidí a také například nová koncertní síň. Možnou budoucí podobu čtvrti Bubny-Zátory nyní představuj­e Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Vizualizac­e: IPR
Místo brownfield­u čtvrť Na území velkém přibližně jako Staré Město má vzniknout bydlení pro 25 tisíc lidí a také například nová koncertní síň. Možnou budoucí podobu čtvrti Bubny-Zátory nyní představuj­e Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. Vizualizac­e: IPR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia