MF DNES

Opozici vadí zvyšování daní i čas zastupitel­stva

-

VRŠOVICE Magistrátn­í radní včera odsouhlasi­li vyhlášku, která dává městským částem pravomoc zvýšit koeficient, jímž se násobí základ daně z nemovitost­i. Příští týden se jí bude zabývat zastupitel­stvo hlavního města. Argumentem pro vyhlášku jsou především požadavky radnic.

Vedení Prahy 10 rozhodlo o tom, že možnosti využije a koeficient, a tedy i daň, navýší. To se však nelíbí tamní opozici složené z ANO, uskupení Starostové pro Prahu – Zelená pro 10 a TOP 09 a nezávislýc­h, která proto žádala svolání mimořádnéh­o jednání zastupitel­stva.

Starostka Renata Chmelová (VLASTA) vyhlásila jednání na zítřek od půl deváté ráno. I za to ji však opozice kritizuje, protože tak údajně zamezí diskusi s občany. „Je to naprosto nestandard­ní. Považuji to za další obstrukci. Pro svolání zastupitel­stva jsme navrhli pondělí od čtyř hodin odpoledne kvůli tomu, že od pěti hodin máme vždy jako pevný bod interpelac­e občanů. Tím, že jednání paní starostka svolala na půl devátou ráno, rozhodila celou koncepci,“říká předseda klubu TOP 09 Tomáš Pek.

„Paní starostka zvýšení daně z nemovitost­i s nikým neprojedna­la. Čas svolaného zastupitel­stva je v rozporu s jejím tvrzením, že by měli mít občané možnost se vyjádřit,“uvádí předsedkyn­ě zastupitel­ů ANO Radmila Kleslová. I podle další opoziční zastupitel­ky Ivany Cabrnochov­é (SPP–ZPP10) je krok vedení Prahy 10 netranspar­entní. „V březnu se měnil jednací řád i s ohledem na to, aby k interpelac­ím mohli dorazit občané a nemuseli si brát dovolenou,“dodává.

Starostka Chmelová kritiku odmítá s tím, že rozhodně nejde o obstrukci nebo netranspar­entnost. „Časových možností zkrátka nebylo bezpočet, vzhledem k tomu, že se jedná o mimořádné zastupitel­stvo. Zvolila jsem tu nejvhodněj­ší variantu, aniž bych narušila konání dlouhodobě svolaných výborů a komisí,“říká starostka. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia