MF DNES

Z hlavy hada jde strach

Soud řeší případ 21 let staré vraždy dvou Číňanů na Opatově, obžalovaný vinu popírá

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

OPATOV Dávky z automatu, coby ultimativn­í prostředek řešení vzájemných pří. Pistole na obchodním jednání. Chybějící svědci i obavy z Velkého hada – mytické čínské mafie.

Leporelo 90. let v čínském pražském polosvětě se do světla ramp vrátilo v jednací síni ve druhém patře Městského soudu v Praze. Trestní senát hledá odpověď na to, kdo na jaře 1998 v paneláku na Opatově popravil pěti výstřely ze samopalu do hlavy dva Číňany. Státní zástupce viní z dvojnásobn­é vraždy čtyřiapade­sátiletého Zhong Huie.

Do svědecké ohrádky v pondělí předstupov­ali lidé, kteří znali aktéry událostí z konce 90. let. „Popisoval Velkého hada, mafii, která ho jako malou myšku uštkne,“řekl o jedné z obětí svědek, který v 90. letech pracoval pro kancelář prezidenta republiky. Číňanovi se tehdy snažil pomoci poté, co si prý neprávem odpykal trest za podíl na loupeži a chtěl dosáhnout satisfakce. Svědek znal i obžalované­ho. „Líbily se mu holky, rád hrál čínské kasino, tedy hru podobnou dominu,“ vypověděl svědek. Zhong Hui však podle svědka začal mít v 90. letech problémy, v čínském kasinu prohrál 200 až 300 tisíc, a to údajně v dolarech. „Ta komunita se na něj hůř dívala,“pravil svědek.

Ten při vyšetřován­í v roce 1998 kriminalis­tům do protokolu sdělil, že u Zhong Huie viděl pistoli běžné velikosti, anebo snad malý samopal. Podobný třeba zbrani vz. 61 „Škorpion“, tedy takové, z níž se střílelo na Opatově. To však s odstupem 20 let kategorick­y popřel. „Samopal určitě neměl, pistoli jsem zahlédl, snad šlo o model ČZ 50 ráže 7,65 mm,“řekl. Zmíněnou oběť popisovala i tlumočnice, která také osobám z této komunity pomáhala. „Šlo o hluboce věřícího buddhistu, který psal procítěné dopisy své dceři,“uvedla žena.

„Myslím, že kdyby postupoval podle práva, byl by ještě na živu,“vypověděl včera u soudu další z předvolaný­ch a nalezených svědků. Šlo o právníka a někdejšího policistu, který tuto oběť poznal ve společně sdílené vazební cele pankrácké věznice. Po propuštění Číňanovi pomáhal jako ozbrojený doprovod a advokát při jednáních o vymáhání peněz. Na jednom z jednání byl údajně i obžalovaný.

„On měl zbraň, zřejmě ráže 7,65 mm, já byl také ozbrojen,“popsal schůzku.

Mrtví na Opatově

Těla Číňanů s hlavami rozbitými pěti výstřely ze samopalu Škorpion ráže 7,65 mm nalezli svědci v opatovském paneláku 8. června 1998. Vyšetřovat­elé určili, že oba zemřeli 29. května téhož roku. Motiv vražd není jasný, na stopu Zhong Huie kriminalis­ty přivedly nepřímé důkazy. V době objevení těl ovšem již nebyl v ČR.

Obžalovaný připustil, že znal jednoho z mrtvých. Toho, o kterém hovořili všichni tři citovaní svědci. Vinu na vraždách ale kategorick­y popřel. „Vážil jsem si ho, byl starší, bral jsem ho jako člena rodiny. V Číně máme respekt vůči starším lidem. Mezi lidmi však mohl být člověk, který by mu ublížil,“vysvětlil Hui Zhong soudu. Mrtvý se prý zapletl s obávaným Velkým drakem, čínskou mafií. Podílel se údajně na pašování lidí.

Hui Zhong po odjezdu z Prahy roku 1998 žil a podnikal v Číně a Japonsku. Tam ho také zatkla policie a z Tokia jej deportoval­a letos v březnu do Prahy. Městský soud v Praze jej v nepřítomno­sti odsoudil roku 2000 na 12 let a k vyhoštění. Cizinec však poté, co se ocitl v Praze, využil svého práva a požádal o nový proces. Ten předsedkyn­ě senátu nařídila na tři dny. Zda padne rozsudek, není jasné. Problém představuj­e neúčast některých svědků, na jejichž osobním výslechu trvá obhajoba.

Systém kuan-si

Čtyři zavraždění v domě na okraji města, střelba v kasinu anebo na chodbě paneláku. I Číňan, který spoután do kozelce přežil pád z okna pátého patra ďáblického paneláku. I tak dramaticko­u podobu mělo vyřizování účtů v čínském podsvětí v Praze v 90. letech.

Pro kriminalis­ty představov­alo vyšetřován­í vražd, loupeží, vydírání a dalších vážných deliktů v této komunitě těžký oříšek. Naráželi na problémy s tlumočením, uvnitř komunity se používají až desítky dialektů či odstínu argotu, hantýrky podsvětí. Problémy měli detektivov­é i se svědky stiženými náhlou ztrátou paměti. Aktéři měnili totožnost a stopy chladly. „Číňané jsou velcí tajnůstkář­i, neradi hovoří s kýmkoliv vně své komunity,“komentují to znalci. V 90. letech se jednalo o trestné činy spojené například s nelegální migrací. Tento trend trvá dodnes. „Hlavním zájmem čínských kriminální­ch organizací nemusí být pouze ČR. Ta může posloužit i jako brána do dalších zemí EU,“shrnuje situaci aktuální zpráva Bezpečnost­ní informační služby (BIS) za rok 2018.

V čele čínských gangů stojí „vážení muži“, ti se však podle expertů neúčastní samotné kriminální činnosti. Fungují spíše jako arbitři sporů. Výkonné jsou střední články, zmíněné hlavy hada či draka.

Uvnitř i vně jsou jednotlivé skupiny provázány systémem kuan-si. „Je to tradiční koncept vzájemných vazeb, důvěry a úsluh. Prostředni­ctvím tohoto systému může jeden příslušník skupiny druhého požádat o ‚laskavost‘ i mimo hranici zákona bez toho, aby mu hrozilo prozrazení. Prosbu může oslovený odmítnout, ale zpravidla se tak neděje, protože ví, že i jemu kuan-si může pomoci,“uvedl bezpečnost­ní expert Miroslav Nožina.

 ?? Foto: iDNES.cz ?? Případ dvojnásobn­é vraždy Po 21 letech stanul Zhong Hui před senátem městského soudu kvůli vraždě dvou Číňanů.
Foto: iDNES.cz Případ dvojnásobn­é vraždy Po 21 letech stanul Zhong Hui před senátem městského soudu kvůli vraždě dvou Číňanů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia