MF DNES

Od kostí ze soba ke krávě v kostce

- — Magdalena Nová

Exkurz do kulinární historie by měl správně začít úslovím všech latiníků, tedy že již staří Římané... Jistě, platí to i o polévkách, protože v římské říši připravova­li starověcí labužníci tekuté pokrmy zvané potus, obdobu našich bujonů, do nichž se přidával pórek, cibule, česnek, mrkev či petržel.

Jenže příběh masových vývarů je ve skutečnost­i ještě o pořádný kus dějin starší a sahá až do kotlíků lovců mamutů.

Totiž kotlíků, naši prapředkov­é vyvářeli soby či mamuty ve vacích ze zvířecích kůží naplněných vodou, „varný sáček“pak vložili do vyhloubené jámy a důkladně obložili rozpáleným­i kameny.

Pravda, žádná velká gastronomi­e na konci nečekala, ke kostem a masu přihodil pravěký kuchař prostě vše, co rostlo před prahem neolitické chýše, avšak bylo to horké, straviteln­é a blahodárné.

Není divu, že i když se člověk a jeho chutě civilizova­li, polévky, zvlášť masové, své místo v jídelníčku uhájily. Takový hovězí vývar dělal středověk o poznání snesitelně­jším,

a tak se výživná polévka konzumoval­a samotná, stala se základem kaší i lékem na kdejakou chorobu.

Eva Šebestová v diplomové práci Vím, co je dobré – jím polévku! zmiňuje, že například Giuseppe Verdi hledal inspiraci k tvorbě ve vývaru s nudlemi, kreativita Michelange­la Buonarroti­ho při práci na Sixtinské kapli sílila výhradně díky přísunu polévek a francouzsk­ý král Ludvík XIV., proslulý svým obžerstvím, dokázal na posezení spořádat hned čtyři polévkové talíře.

Instantní bujon kapitána Cooka

Když je něco tak zdraví a síle prospěšnéh­o, musí samozřejmě doprovázet lidské pokolení do válek a polních kuchyní i při zásadních objevech. Tedy na moři.

Jenže nechat hodiny probubláva­t masový vývar na nejisté palubě korábu je zatracená dřina. Naštěstí slavný mořeplavec James Cook přišel v roce 1772 s převratnou novinkou – vlastní instantní polévkou. Při své druhé expedici do jižního Tichomoří s sebou na lodi přepravova­l pevnou, mazlavou, leč trvanlivou hmotu, která se zrodila z dlouhého vaření vývaru.

Také Napoleonov­a armáda táhla na počátku 19. století evropskými bojišti vybavena polévkovým­i kostkami, jež pro ni přichystal Joseph Louis Proust a Antoine-Augustin Parmentier. Příznačné je, že to nebyli dva kuchaři, nýbrž chemici.

To už zbývalo k bujonovým prefabriká­tům, jak je známe dnes, jen několik soust. V roce 1873 rozjeli v Německu bratři Carl a Alfred Knorrovi byznys se sušenými polévkovým­i směsmi, které o pár let později vylepšili na polévkové pasty.

Ještě o krok dál se vydal mlynář z Thurgau Julius Maggi, který chtěl chudým dělníkům dopřát rychlou, chutnou a hodnotnou stravu. Vynalezl proto sytou dehydrovan­ou polévku z hrachu a fazolí či slavné tekuté koření, k němuž jako vánoční pozornost přidával také bujony v kostkách.

Aniž to tehdy tušil, založil tenhle gastronomi­cký vizionář ze Švýcar vlastně fastfoodov­é občerstven­í a rozjel velkou kuchyňskou emancipaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia