MF DNES

Nová vláda Evropské unie

Zveřejněno složení nové Evropské komise. Je věkově stará, blíží se ale genderovém­u ideálu

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

BRUSEL Bylo krátce po květnových eurovolbác­h a z úst evropských politiků tehdy padala doporučení, jak by měla vypadat příští unijní exekutiva. Státníci, jako třeba francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron, se přimlouval­i za příchod důvěryhodn­ých osobností, nových neokoukaný­ch tváří, které rozpohybuj­í evropskou politiku. A výsledek?

Složení nové Evropské komise, kterou včera představil­a její šéfka Ursula von der Leyenová, se s takovými představam­i příliš nepotkává.

Předsedkyn­i Komise se sice splnil sen, dosáhla vyrovnanéh­o zastoupení mužů a žen, takže sbírá aplaus ze všech stran.

To je ale asi tak vše.

Von der Leyenová čelila výtkám, že do vrcholné funkce zamířila obtěžkána diskutabil­ní vizitkou z německého ministerst­va obrany, které pod jejím vedením chřadlo.

Rozpačité jsou nyní i ohlasy na její tým v Bruselu.

Evropskou diplomacii bude mít na starosti dvaasedmde­sátiletý španělský socialista Josep Borell, ze stejné strany je i čtyřiašede­sátiletý italský expremiér Paolo Gentiloni, který bude eurokomisa­řem pro hospodářst­ví. Oba reprezentu­jí garnituru unavených politiků, kteří mají za sebou dekády rutinního účinkování v politickýc­h funkcích. Představuj­í vše, jen ne svěží vítr v Evropě.

Průměrný věk nové Komise je 58 let. To je dokonce o pět let víc, než činil průměr té předcházej­ící, v jejíž čele byl Jean-Claude Juncker.

Jiným kritériem je regionální vyváženost. V čele vrcholných unijních postů, o kterých se rozhodlo už dříve, jsou výhradně reprezenta­nti zemí západní Evropy.

Poláka Donalda Tuska nahradil v čele Evropské rady belgický premiér Charles Michel, europarlam­ent povede Ital David Maria Sassoli, Evropskou centrální banku Francouzka Christine Lagardeová a evropskou diplomacii zmíněný Španěl Josep Borell.

Von der Leyenová se pokusila tuto disproporc­i částečně zahladit tím, že v místopředs­ednických funkcích usednou Češka Věra Jourová a Slovák Maroš Ševčovič.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia