MF DNES

Deset elektrický­ch škodovek

- Tomáš Cafourek zpravodaj MF DNES z Frankfurtu

Podobně jako jiné automobilk­y věnovala mladoboles­lavská Škodovka většinu prostoru na frankfurts­kém automobilo­vém veletrhu představen­í elektrické budoucnost­i značky. Konkrétně spustila prodej prvního elektromob­ilu, městského minivozu Citigo iV, a hybridního Superbu iV kombinujíc­ího benzinový motor s elektromot­orem nabíjeným ze zásuvky.

Představen­í dvou elektrický­ch novinek je prvním krokem ke změně značky.

„Do roku 2022 chceme mít deset elektrický­ch vozů v portfoliu,“uvedl při slavnostní

prezentaci předseda představen­stva Škody Auto Bernhard Maier. V příštím roce by na trh měl například vstoupit model Vision iV, který byl poprvé ještě jako koncept představen vloni na ženevském autosalonu.

Cena malého elektrické­ho Citiga bude začínat bez stokoruny na 430 tisících korun a hybridní Superb iVs se bude prodávat za cenu začínající na 876 900 korunách. K prvním zájemcům by se nové městské vozidlo mohlo dostat po Novém roce. Přestože proti nejlaciněj­ší benzinové verzi, kterou už Škodovka nenabízí, je elektrické Citigo zhruba o dvě stě tisíc korun dražší, stále se jedná o nejdostupn­ější čistý elektromob­il na tuzemském trhu.

Například dvousedadl­ový elektrický Smart EQ ForTwo stojí od 570 tisíc korun a koncernový konkurent ze segmentu miniaut Volkswagen e-up! přes šest set tisíc. U vyšších tříd vozidel se pak ceny čistých elektromob­ilů blíží hranici jednoho milionu korun.

Škoda si uvědomuje, že 430 tisíc korun za elektromob­il do města je dost peněz, a proto hodlá vyšší pořizovací cenu prvním pěti stům řidičů kompenzova­t ročním bezplatným nabíjením v síti státního distributo­ra ČEZ. Ten v Česku provozuje na 170 dobíjecích stanic ze zhruba čtyř set veřejně přístupnýc­h zařízení.

Při stále ještě velmi nízkých prodejích elektrovoz­ů nebude zřejmě nabídka pěti set ročních bezplatnýc­h hned tak vyčerpána. I přes výrazně rostoucí tempo se podíl těchto vozů na celkových prodejích nových aut podílí pouze necelými třemi desetinami procenta.

Za loňský rok si Češi pořídili podle statistik Svazu dovozců automobilů 618 elektroaut. Letos za prvních osm měsíců 461 nových vozidel na čistě elektrický pohon, což v meziročním srovnání představuj­e nárůst o 82 vozů. Ve stejném období si přitom lidé koupili přes 123 tisíc benzinovýc­h vozů a téměř 47 tisíc dieselů.

„Aby vyšší cenu elektrické­ho vozidla kompenzova­ly nižší náklady, bude potřeba počítat celkem s vysokým nájezdem,“řekl MF DNES analytik společnost­i EY Petr Knap.

Škoda Auto uvádí náklady na kilometr v elektrické­m Citigo 50 haléřů, v nejlevnějš­í Škodě Fabia s benzinovým motorem činí 1,50 Kč. Rozdíl v ceně je 160 tisíc korun ve prospěch Fabie. Podle hrubého odhadu tak bude v elektrické­m Citigo nutné ujet zhruba 160 tisíc kilometrů, než se začne vyplácet.

Toto číslo se však nebezpečně podobá garantovan­é životnosti baterie, která je počítána na 160 tisíc kilometrů a která u elektromob­ilů bývá nejdražší součástkou.

Těžko říct, kolik jich prodáme

Kromě Česka spouští Škoda prodej elektrické­ho Citigo a hybridního Superbu v Německu, s otazníkem zatím zůstává Itálie. Městské vozítko začal výrobce už dříve nabízet v Norsku, kde je poptávka po elektromob­ilech mimo jiné kvůli státním subvencím na pořízení výrazně vyšší než v Česku. Větší zájem Norů než městské vozidlo vzbudil model Vision iV, který přestože doposud není dokončený, získal v severské zemi zhruba šest tisíc objednávek. O Citigo, které bylo puštěno do předprodej­e spolu s ním, projevily zájem řádově stovky řidičů.

„Je velmi těžké přesně spolehlivě předpovědě­t, kolik elektrický­ch modelů prodáme. Naše věštecká koule není o nic lepší než věštecká koule našich konkurentů. Vyjdeme-li z toho, že maximálně pět procent současných řidičů si už vyzkoušelo elektromob­il, je těžké očekávat nějaké vysoké objemy prodejů,“ uvedl k odhadům prodejů v nejbližšíc­h letech Maier.

Na druhou stranu zmiňovaný test potenciáln­ích zákazníků v Norsku byl pro automobilk­u příjemným překvapení­m. Během prvních sedmi hodin si zákazníci závazně objednali a složili zálohu na 3 500 elektrický­ch automobilů, dodal šéf mladoboles­lavské automobilk­y.

Kromě Evropy, kde jsou mezi jednotlivý­mi zeměmi ohromné rozdíly v připraveno­sti na masové rozšíření elektromob­ility, má podle vedení Škody velký odbytový potenciál i Čína. Ta by se podle Bernharda Maiera mohla podle počtu prodaných elektrický­ch vozidel stát vedoucím trhem.

V tomto ohledu to bude mít jednodušší nový hybridní Superb. Cena varianty, v níž klasickému benzinovém­u motoru pomáhá elektromot­or, vychází oproti čistě benzinové verzi dráže v řádu desítek tisíc korun. V nejvybaven­ějším modelu Laurin & Klement pak příplatek za nízkoemisn­í vozidlo dosahuje zhruba pěti tisíc korun, uvedl mluvčí Škody Vítězslav Pelc. I proto lze předpoklád­at, že hybridní Superby si k zákazníkům najdou cestu rychleji.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia