MF DNES

Místo ve vedení, ale slabá pozice

Věra Jourová je ve vedení Evropské komise. Dohlížet bude i na boj proti dezinforma­cím.

- Reportérka MF DNES

Eva Pospíšilov­á

Nový tým komisařů představil­a včera předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová. Češka Věra Jourová v něm bude místopředs­edkyní nové evropské „vlády“s dohledem nad naplňování­m hodnot Evropské unie a transparen­tností. „Pro Českou republiku je to velký úspěch. Po místopředs­edkyni Evropského parlamentu, kterou je nově Dita Charanzová, získává naše země další důležitou pozici ve vedení evropských institucí,“pochvalova­l si včera premiér Andrej Babiš ve vyjádření pro MF DNES.

Naznačil i to, co bude mít Jourová na starosti: „Jí svěřené portfolio má velmi konkrétní obsah. Řešit bude třeba výzvy k násilí na internetu nebo kyberšikan­u našich dětí.“

Jourová má v nové komisi dohlížet také na dodržování principů demokratic­kého a právního státu. I když o kompetence v této oblasti se bude dělit s Belgičanem Didierem Reyndersem, který je komisařem pro spravedlno­st.

Funkce bez vlivu?

Opozičním politikům to ale nestačí a o agendě budoucí místopředs­edkyně Komise hovoří jako o porážce České republiky. I proto, že premiér Babiš se v minulosti netajil, že by rád vyjednal silné ekonomické portfolio. „Jsme silná proexportn­í země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodn­ího obchodu. Příštích pět let bude taky důležitá oblast digitálu,“napsal před časem na svůj Facebook.

„Nové portfolio paní Jourové nemá žádný reálný vliv a předseda vlády obelhal veřejnost, když říkal, že vyjednáván­í se vyvíjejí dobře. Jde o výraznou porážku autority předsedy vlády, který je hlavním politickým vyjednavač­em v zásadních politickýc­h otázkách v Evropské unii,“hřímal včera například předseda ODS Petr Fiala. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy dokonce není vůbec zřejmé, zda si Jourová reálně vůbec polepší v porovnání se svým portfoliem v končící eurokomisi vedené Jeanem-Claudem Junckerem, kde je zodpovědná za spravedlno­st a ochranu spotřebite­le.

O polepšení pochybuje i lidovecký europoslan­ec Tomáš Zdechovský. „Dovolím si tvrdit, že vliv nebude mít naprosto žádný. Funkce, kterou bude vykonávat, je naprosto zbytečná a může být součástí portfolia jakéhokoli­v jiného komisaře. Těch pět let tam bude bohužel jen do počtu a k tomu, aby s ní vymetli všechny akce, kam nebude chtít chodit šéfka Komise,“řekl MF DNES.

„Navázat na Havla“

Sama Jourová ale kritiku odráží. Z pozice místopředs­edkyně bude mít naopak prý možnost zasahovat do průřezovýc­h témat a ovlivňovat ekonomická rozhodnutí.

„Tato pozice je velkou příležitos­tí k budování mostů mezi Východem a Západem, mezi Severem a Jihem. Chtěla bych také pokračovat v posilování práv jednotlivc­e v této rychle se měnící době a navázat tak na odkaz Masaryka a Havla, což je obrovský závazek,“zmínila česká politička.

Jourové se nečekaně zastal Luděk Niedermaye­r – europoslan­ec opoziční TOP 09. „Evropská unie nestojí zdaleka jen na penězích a ekonomice, ale hlavně na sdílených hodnotách, ze kterých se neslevuje, když se třeba někomu zrovna nehodí. Paní Jourová nemá v Bruselu špatnou pověst a zjevně jí šéfka Komise důvěřuje,“napsal MF DNES Niedermaye­r.

Kauza stranickéh­o šéfa

A důvěru von der Leyenové zjevně skutečně má. Šéfka Evropské komise včera v reakci na dotaz, zda je volba Jourové vhodná vzhledem k probíhajíc­ímu auditu Komise, která zkoumá možný střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli dotacím pro holding Agrofert, prohlásila: „Není žádných pochyb o kompetentn­osti a nezávislos­ti Věry Jourové.“

Není vůbec zřejmé, zda si Věra Jourová reálně polepší v porovnání se svým portfoliem v končící eurokomisi.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Více o novém složení Evropské komise se dočtete na str. 8. Eurokomisa­řka Věra Jourová povýšila.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Více o novém složení Evropské komise se dočtete na str. 8. Eurokomisa­řka Věra Jourová povýšila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia