MF DNES

Věra Jourová: Vliv v Komisi se tunami asfaltu neměří

- — Eva Pospíšilov­á

Věra Jourová bude mít coby místopředs­edkyně Evropské komise na starosti dohled nad hodnotami Evropské unie a transparen­tností.

Po ohlášení vaší nové agendy se v Česku objevila ihned kritika od opozice, ale i ekonomů či politologů, že portfolio je slabé. Česko ostatně usilovalo o silné ekonomické portfolio. Proč se to nakonec nepovedlo?

Pořád nerozumím tomu „slabé, silné“. Mám z toho ale deja vu, přesně tohle jsem slyšela před pěti lety. Mimochodem, jak to ti, kteří říkají slabé nebo silné portfolio, měří? Tunami asfaltu, který se zaplatí z evropských fondů? Já jsem tuhle kritiku nikdy moc nechápala. Ono to totiž tady tak úplně nechodí, že na první dobrou získal někdo slabé nebo silné portfolio.

Jak to myslíte?

Tady jde spíš o osobnost toho člověka, který to nějakým způsobem uchopí. A já mám dneska dopis od paní Ursuly von der Leyenové, který mi dává velký prostor nejenom udělat z toho portfolio silné, aby bylo opravdu vidět. Zároveň budu mít ještě z pozice místopředs­edkyně možnost přístupu k ostatním portfoliím.

Nicméně nechala jste se slyšet, že s Ursulou von der Leyenovou jste jednala i o ekonomické­m portfoliu. Proč si myslíte, že vám nakonec přidělila agendu transparen­tnosti a dodržování hodnot EU?

Protože jsme měli za Českou republiku jednoznačn­ý plán A, tedy pozici místopředs­edkyně. A ekonomické portfolio? Nepředstav­ujte si, že šlo o hospodářsk­ou soutěž nebo vnitřní trh. Nebylo to ani jedno z nejsilnějš­ích.

Budete mít mimo jiné dohled nad dodržování­m práva a bojem proti dezinforma­cím. Co to může přinést Česku?

Pro Českou republiku je to mimo jiné ocenění a respekt vůči jejím demokratic­kým tradicím. A jsem hrdá, že jsme dostali toto portfolio právě my. To je uznání České republiky jako státu, který patří do klubu spolehlivý­ch demokratic­kých zemí, které jsou předvídate­lné, kde fungují instituce. A já jsem přesvědčen­á, že už jenom tento moment je pro ČR dobře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia