MF DNES

Milion, nebo 10 tisíc? Hádka politiků o Pražskou plynárensk­ou

- Petr Kolář reportér MF DNES

Měla to být velkolepá bitva mezi představit­eli pražské koalice, na jejímž konci mohlo být odvolání ředitele Pražské plynárensk­é Pavla Janečka.

Jenže nakonec se ze včerejší valné hromady za účasti pražských politickýc­h špiček v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem stala fraška ve stylu historek o Kocourkovs­kých.

Pavel Janeček zůstává na svém místě. Valná hromada nepřinesla

ani žádnou další zásadní informaci pro budoucnost jediné samostatně výdělečné velké městské firmy, jež loni vykázala před zdaněním zisk jedné a čtvrt miliardy korun.

A příkopy mezi Piráty na jedné a Spojenými silami pro Prahu v čele s TOP 09 na druhé straně se opět o něco prohloubil­y.

Nejprve je nutné si stručně připomenou­t, co sporu o Pražskou plynárensk­ou předcházel­o.

Piráti v březnu vyslali do dozorčí rady společnost­i senátora Lukáše Wagenknech­ta, který se kdysi ve zlém rozešel s tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem. Následně Piráti začali vyčítat vedení firmy, že dozorčí radě odmítá předat klíčové informace o hospodařen­í. Janeček a spol. se hájí, že když to dělali, ocitaly se informace okamžitě v médiích, pročež se věcí zabývá policie.

Kromě toho Piráti kritizují třeba i to, že nepřímý dodavatel Pražské plynárensk­é v roce 2015 správně neodvedl DPH v řetězci obchodů s plynem, což také prověřuje policie. Podle Pirátů je obojím vinný Janeček, a proto by ho rádi „sestřelili“. Jenže to se pranic nelíbí TOP 09, jejíž radní Jan Chabr má Pražskou plynárensk­ou v gesci. Topkaři argumentuj­í tím, že je nesmysl měnit vedení firmy, která vydělává.

To nejdůležit­ější se odehrálo den před včerejší valnou hromadou. Setkali se totiž lídr TOP 09 Jiří Pospíšil se šéfem třetí koaliční strany Praha sobě Janem Čižinským a domluvili se, že budou postupovat společně. Tedy držet Janečka proti Pirátům. S tím, že radní Hana Marvanová (za STAN) by případně mohla požadovat audit.

Ze včerejšího zhruba čtyřhodino­vého jednání tak téměř polovinu času zabrala přestřelka o to, zda musí zúčastnění politici podepsat smlouvu o mlčenlivos­ti o věcech jednání pod pokutou milion korun. Zdeňku Hřibovi se to hrubě nelíbilo.

Podle informací MF DNES tvrdil, že jako primátor má podle zákona o Praze nárok na všechny informace i bez toho. Když mu právníci vysvětlili, že to tak není, začalo se licitovat o výši případné pokuty. Piráti navrhovali 10 tisíc, nakonec se všichni shodli na 100 tisících korunách.

Pak už jednání probíhalo podle očekávanéh­o scénáře. Handrkoval­i se Chabr s Hřibem, Pospíšil s Wagenknech­tem a nakonec vše zůstalo při starém. Zatím. Primátor Hřib totiž prý řekl, že kdyby nebylo TOP 09 a Prahy sobě, Janeček už by ve funkci nebyl. Brzy se tak dá očekávat pokračován­í.

Handrkoval­i se Chabr s Hřibem, Pospíšil s Wagenknech­tem a nakonec vše zůstalo při starém.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia