MF DNES

„Nepřechylo­vání je móda“

-

Žena musí mít jasno, když do toho jde. Když se rozhodne své jméno nepřechylo­vat, říká jazykovědk­yně Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český.

Jak na možnost volby přechylová­ní příjmení zareaguje čeština?

Snažíme se upozornit, že možnost nepřechylo­vání s sebou může přinést i určitá komunikačn­í nedorozumě­ní u těch žen, které se rozhodnou, že svá jména přechylova­t nebudou.

Nedokážeme odhadnout, kolik takových případů bude, a nedokážeme ani odhadnout, jak se k tomu jazykový systém postaví. Myslím si, že několik desítek let to bude způsobovat problémy. Už teď známe situace, kdy nepřechýle­né ženské jméno problémy své nositelce působí.

Píšou do ústavu, chtějí poradit?

Lidé se na nás obracejí, když se zajímají o to, jak přechýlit své jméno či jak říct lidem, že by se mělo skloňovat. Musí předem přemýšlet do důsledku, budou s tím jménem celý život žít. Ne každý bude vědět, že jsem žena a že nejsem přechýlená a že moje okolí s tím jménem bude srozuměno. Někdy za tím může být snaha být zajímavá, vybočit. Jindy je to pochopitel­ná snaha mít stejné jméno jako manžel a děti.

Chcete říct, že je to jen móda?

Myslím, že to je móda. Zejména u těch českých jmen – Pravda, Liška, Svoboda, Smetana... Neupírám nikomu snahu být originální a módní. To, že je něco módní, neznamená, že to je špatné. Jen na to musí být veřejnost připravená a v jazykovém systému si s tím musím umět poradit.

Konzultova­li politici možnou změnu s jazykovědc­i?

Před předložení­m zákona nebyla řádná diskuse s Ústavem pro jazyk český. Debata nastala až nyní, když se o tématu více hovoří. (row)

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Jazykovědk­yně Markéta Pravdová.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Jazykovědk­yně Markéta Pravdová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia