MF DNES

Dalíkova žádost

Za několik týdnů bude jasné, zda Dalíka pustí. Na realitní impérium mu dohlíží jeho strýc.

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Zda se Dalík z vězení předčasně dostane, bude jasné za několik týdnů. Podle předsedy senátu Miroslava Nahodila se soud seznamuje s obsahem žádosti.

Polehčujíc­í okolností, která by mu mohla k propuštění pomoct, je třeba chování za mřížemi. Soud musí uznat, že se Dalík polepšil. Soud si vyžádá například hodnotící zprávu věznice, uvedl předseda senátu Nahodil.

Podle něj zatím nejde říct, kdy přesně rozhodnutí padne. „Nebrání-li tomu důležité důvody, je třeba o návrhu nebo žádosti o podmíněné propuštění rozhodnout nejpozději do 30 dnů od jejich doručení soudu. V současné době nelze konkretizo­vat přesné datum jednání, které může být i po uplynutí citované lhůty 30 dnů,“uvedl soudce. Dodal, že je to s ohledem na jiná obdobná řízení pravděpodo­bné.

Dalík svou vinu dlouhodobě odmítá. Odsouzen byl za podvod. Při neformální schůzce k nákupu pandurů armádou si dle soudu řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády ve výši půl miliardy korun za to, že obchod projde.

Policie však už neprokázal­a, že to mohl skutečně ovlivnit.

U soudu přitom Dalík nakonec připustil, že na schůzce se o penězích mluvilo, ale vypověděl, že danou částku vyřkl slovenský lobbista Miroslav Výboh, nikoliv on. Ten měl mít kontakty na firmu General Dynamics, vlastníka společnost­i Steyer, která obrněnce vyrábí.

Nákup pandurů za 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v níž Česko koupilo 107 transporté­rů za 14,4 miliardy korun. Stamiliony kontroluje strýc Před nástupem do vězení přitom zdroje blízké někdejšímu vlivnému lobbistovi rozhlašova­ly, že jakmile si trest odpyká, nechce žít v Česku a zařizuje si nový život v zahraničí. MF DNES ovšem dlouhodobě mapuje rozsáhlé podnikání s nemovitost­mi, na které dohlíží jeho strýc Zdeněk Pánek. Ten byl dle posudku exlobbisto­va chování ve znojemské věznici, který předloni zazněl u soudu, nejčastějš­ím návštěvník­em Dalíka za mřížemi.

Na Brněnsku totiž staví a prodává desítky luxusních bytů firma Bramley, v níž předtím zmizel i Dalíkův podíl v tenisových kurtech u Prahy. Bramley už předloni rozprodala

třicítku bytů za čtvrt miliardy v luxusní rezidenci Mezírka v centru Brna. Nejnověji chce postavit až 165 bytů v Rosicích u Brna. Pánek šéfuje dozorčí radě mateřské firmy developera a podle několika zdrojů o investicíc­h sám aktivně vyjednává. Pánek dlouhodobě komunikova­t odmítá.

Developer zpoza mříží

Předloni MF DNES také informoval­a o tom, že Bramley nakoupila pozemky sousedící s horskou chatou Sněženka ve Špindlerov­ě Mlýně. V chatě si pak jeden z apartmánů pořídila i firma Impera patřící otci Dalíkovy někdejší partnerky. Majiteli Impery, která v Brně obchoduje s nemovitost­mi, Dalík před nástupem do vězení prodal i svůj byt poblíž Pražského hradu. Zajímavé však je, že exkluzivní adresu dvoupatrov­ého bytu s terasou Dalík pořád využívá – chodí mu tam pošta. Zapsanou ji má například na svém živnostňák­u, který mu umožňuje podnikat v realitách.

Dalíkova současná přítelkyně, jejíž jméno redakce zná, pak v roce 2017, v den Dalíkova nástupu do vězení, podepisova­la smlouvu na nákup stavení v zapadlé vesničce Pohoří na Šumavě. Za devět milionů korun ho pořídila od Blanky Milfaitové, kuchařské celebrity přezdívané „lady Marmeláda“.

Dalík během let, kdy působil jako nejbližší spolupraco­vník Topolánka, nashromážd­il majetek za desítky milionů korun. Někdejšímu majiteli agentury New Deal Communicat­ions se ovšem dlouhodobě nedařilo zdůvodnit, kde na svůj nákladný životní styl bere. Odpovídají­cí příjmy totiž oficiálně dohledatel­né nejsou. Policie Dalíkovi nikdy neprokázal­a, že by k nějakým penězům nelegálně přišel.

„Pracuji už 15 let. Většinu peněz jsem vydělal buď ve své firmě, nebo jako živnostník na IČO,“hájil se v roce 2009 v ojedinělém rozhovoru pro MF DNES.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia