MF DNES

Špeha CIA u Putina prý kvůli Trumpovi stáhli

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Pracoval pro americkou zpravodajs­kou službu CIA desítky let a z Kremlu posílal do Washington­u informace z nejbližšíh­o okolí Vladimira Putina. Jenže když úřad amerického prezidenta převzal Donald Trump, musely tajné služby svého nejcennějš­ího agenta stáhnout. I proto, že šéf Bílého domu nedokáže držet jazyk za zuby. Alespoň tak to teď popsala americká média, podle nichž USA v roce 2017 svého špeha z Ruska nakonec vyvezly.

Nejcennějš­í spojenec

Příběh nejvýše postavenéh­o agenta CIA v Kremlu přinesla v pondělí americká televize CNN a list The New York Times, jež se odvolávají na zdroje z tajných služeb. Ruská média ho včera identifiko­vala jako jistého Olega Smolenkova, někdejšího spolupraco­vníka Putinova poradce pro zahraniční politiku Jurije Ušakova.

Washington svého muže v Kremlu prý zverboval před desítkami let. Informátor sice nebyl součástí Putinova kruhu nejbližšíc­h spolupraco­vníků, pravidelně se však s ruským prezidente­m setkával a v Kremlu se mohl účastnit i přijímání zásadních rozhodnutí.

Právě jím poskytnuté informace byly prý klíčové pro zjištění, že ruské vměšování do amerických prezidents­kých voleb v roce 2016 nařídil a organizova­l Putin osobně.

A tehdy se o svého špiona začaly tajné služby bát. Doporučily mu proto, aby z Ruska odjel. On to však odmítal.

Jenže o zdroji CIA v Moskvě mezitím začaly psát hlavní americké deníky jako právě The New York Times či The Washington Post. A pak tu byl Trump a jeho tým v Bílém domě. Všichni totiž prý moc mluví a označení tajné informace jim nic moc neříká. Obavy podle CNN začaly narůstat zejména po schůzce se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem a ruským velvyslanc­em v USA Sergejem Kisljakem, při níž prý Trump v květnu 2017 hovořil o tajných informacíc­h týkajících se Islámského státu v Sýrii, které CIA dostala z Izraele.

Nakonec špion podle médií ustoupil naléhání tajných služeb a Američané ho z Ruska vyvezli.

A tenhle výjezd ze země spojují ruská média právě s Olegem Smolenkove­m, spolupraco­vníkem kremelskéh­o poradce pro zahraniční politiku Ušakova. Ten totiž shodou okolností v červnu 2017 společně se svou ženou a třemi dětmi záhadně zmizel během dovolené v Černé Hoře. Přičemž Rusko případ vyšetřoval­o jako vraždu. K čemu se dobralo, se ovšem neví.

Do Kremlu se Smolenkov dostal společně s Ušakovem, pro něhož pracoval ještě na ruském velvyslane­ctví ve Washington­u. Mohly by to být už roky, kdy z něj Američané udělali svého agenta.

Zprávy o Smolenkovo­vě významu se nicméně liší. Podle některých zdrojů k tajným informacím přístup neměl, protože se zabýval jen provozními záležitost­mi. Podle jiných je ale vcelku možné, že Smolenkov předal CIA několik tisíc dokumentů o vojensko-průmyslové­m potenciálu, vývoji i testování nejnovější­ch typů ruských zbraní i o tajné vojenské spolupráci Moskvy a jejích spojenců. Objevily se dokonce informace, že fotil dokumenty přímo z Putinova stolu.

Pro ruské vládní úřady přitom údajně pracovala i žena Smolenkova Antonina.

Ruský list Kommersant navíc upozornil, že jistí Antonina a Oleg Smolenkovo­vi si v roce 2018 pořídili dům za odhadem 925 tisíc dolarů (asi 21,6 milionu korun) v americkém městě Stafford ve Virginii.

 ??  ??
 ??  ?? WASHINGTON, MOSKVA
WASHINGTON, MOSKVA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia