MF DNES

Kdyby někoho proboha napadlo zavádět mýto

Jakuba Pokorného, reportéra MF DNES

-

Petr Hlubuček, pražský radní pro životní prostředí za hnutí STAN, minulý týden rozčeřil mediální prostředí nápadem zavést v Praze u vjezdu mýto v řádech desítek korun, a to do tří let. Celkem přirozeně vyvolal zděšení v řadách motoristů i koaličních partnerů. Hlubuček dokonce svůj radikální návrh později zmírňoval, že měl na mysli jenom starší, méně ekologická auta.

Nakonec nápad zapadl tak rychle, jak vznikl. Předevčíre­m pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib celou diskusi utnul ujištěním, že v tomto volebním období mýto prostě nebude. A kdyby to proboha zase někoho napadlo, zkusím vysvětlit, proč je mýto velmi výbušný, skoro šílený nápad.

Zaprvé, v podtextu se samozřejmě skrývá záměr auta z centra vyhnat, spíš než docílit, aby všichni jezdili a všichni platili.

Jak už říkám s nadsázkou kolegům v redakci, možná by mýto vedlo i ke krachu některých hypermarke­tů a obchodních center uvnitř města. Lidé do nich jezdí především autem. A proč by tam jezdili, když budou muset platit mýto?

Nemluvě o tom, že by se zároveň otevřela i choulostiv­á otázka, zda by něco platili i ti, kteří bydlí uvnitř města? Odpověď není jednoduchá. Vždyť za možnost parkovat v modrých zónách platí i dnes rezidenti roční paušál, takže by dávalo logiku, kdyby něco dali i za mýto.

Nebo schválně jiná otázka: Platilo by se v neděli, kdy je provoz ve městě slabý? A uvědomují si autoři nápadu, že mýto by se platilo i na magistrále, která je z podstaty určená k tranzitu?

Hipsteři z Vinohrad u moci

Klidně mě zastřelte, ale hlavním argumentem proti mýtu je fakt, že by to za dané situace a závislosti lidí na autech byl opravdu extrémní zásah do života (nebo zářez do rozpočtu) lidí, kteří v hlavním městě bydlí, platí daně, a možná dokonce volili současnou radnici.

Dálniční známka stojí 1 500 korun na rok. Kdyby mýto stálo „desítky korun za vjezd“, pak i kdyby to byla dvacka, bylo by to v součtu přes šest tisíc korun ročně pro toho, kdo jezdí denně.

Na pražské radnici dnes sedí politici, kteří nemají rádi auta. Jak já typově říkám – hipsteři z Vinohrad. Jezdí na kole nebo vozy sdílejí, žijí v centru, takže to mají všude blízko. Je konkrétně by mýto nijak nepostihlo. Statisícům dalších Pražanů by však život zkomplikov­alo. I sebezodpov­ědnější člověk občas potřebuje jet autem.

Londýnská inspirace

Praha by byla hodně pionýrská. Pokud vím, z evropských velkoměst má mýto jen Londýn. To je ale metropole s 8,7 milionu obyvatel a mýto vybírá jen v tom nejcentrov­atějším centru. Jmenuje se congestion charge, čili něco jako „zácpovné“. Platí se 11 liber denně.

Praha má mýto skutečně zakotvené v takzvaném Plánu udržitelné mobility, přijatém letos na jaře. Plán odkývali i ostatní koaliční politici, kteří v tom teď Hlubučka nechali samotného.

Aby bylo jasno, v plánu mobility se ohledně mýta nepíše o žádném historické­m jádru. Zpoplatněn­á by byla celá vnitřní Praha ohraničená tunelem Blanka na západě, Jižní spojkou na jihu, Žižkovem na východě a kopcem na severu. Pro přespolní: prostě všechno mezi vnitřními obchvaty. A skutečně by se mýto mohlo zavést před dokončením Pražského okruhu.

Pražští radní si do dalších voleb mohou s metropolí dělat, co chtějí. Ale pokud chtějí přijít o voliče, nechť zavedou mýto.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia