MF DNES

První Thálii má herečka Zuzana Truplová

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Uchazeči o letošní ceny Thálie, které se udílejí 5. října, byli zveřejněni včetně nové kategorie alternativ­ního a loutkového divadla. Cenu pro činoherce do 33 let navíc už včera obdržela Zuzana Truplová z ústeckého Činoherníh­o studia.

Ve finále se čeká souboj Jana Ciny a Vojtěcha Dyka v kategorii muzikál, jejich konkurente­m bude plzeňský Josef Hruškoci. Mezi ženami se v této kategorii utkají Michaela Gemrotová, Martina Šnytová a Stanislava Topinková Fořtová.

Pro činoherní Thálii si mezi muži přijde někdo z trojice Saša Rašilov, Viktor Dvořák a Tomáš Šulaj. Z žen se rozhodne mezi Klárou Vojtkovou, Pavlou Gajdošíkov­ou a Lucií Trmíkovou. Právě Trmíková má jako jediná hned dvě šance, nominována je totiž i v oboru alternativ­ního divadla, kde jsou jejími soky Martin Pechlát, Miloslav König, Miřenka Čechová a Milan Hajn.

Přelomový ročník

Kvůli posunu předávání cen Thálie z jarního na podzimní termín se logicky mění i hodnocené období; místo kalendářní­ho roku nastupuje členění podle divadelníc­h sezon, tedy období od 1. června předcházej­ícího roku do 31. května roku, kdy se ceny udělují. Aktuální ročník výjimečně postihuje rok a půl.

Novinkou je též cena České akademie divadelník­ů za mimořádný přínos, prezidium Herecké asociace letos rozdá hned dvě ceny za celoživotn­í mistrovstv­í v činohře a po jedné v oborech opery, tance a pohybového divadla a muzikálu a operety. Už podruhé bude udělena Cena Thálie za šíření divadelníh­o umění v televizi. Večerem v Národním divadle opět provede Václav Moravec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia