MF DNES

Zazpívá divný folkař, srdcem hippie Devendra Banhart

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Příští leden vystoupí v paláci Akropolis americký písničkář Devendra Banhart. Půjde o jeho první pražské vystoupení.

Vlně, kterou rodák z Texasu, konkrétně z Houstonu, pomáhal svým osobitým hudebním projevem odstartova­t, se začalo říkat lo-fi, případně freak folk, tedy něco jako divný, ulítlý folk. Jinými slovy, méně je v tomto případě více. Důraz je kladen nikoliv na křiklavé efekty, ale

na sdělení. Úsporné aranže, intimní nálada písniček a kdesi v druhém plánu jakási až poťouchlá hravost a nejednozna­čnost. Do velmi volně chápané „lo-fi“a „freak“škatulky krom Devendry Banharta můžeme zařadit kapely jako CoCoRosie nebo multigende­rového zpěváka a performera Antonyho Hegartyho, s nímž ostatně Banhart spolupraco­val na albu I Am The Bird Now z roku 2005.

Svět Hvězdných válek

Poslouchat Devendrovy písničky je jako jen opatrně a zlehka nahlížet do jeho světa, kde je vše dovoleno, zároveň ale cítíme, že to nejdůležit­ější si autor schovává pro sebe. Jeho desky nejsou jen shluky písniček, ale intimní záznamy toho, co se odehrává v jeho duši. O něco podobného se pokoušejí mnozí, občas – tedy spíše dost často – z toho vyleze obludný kýč. Devendra Banhart se však dokáže „otevřít“se vzácným vkusem a hravostí. Není to citový loudil ani fňukal s kytarou, v jeho hudbě je určité tajemství a napětí.

Banhart je srdcem, duší, ale i původem hippie. Narodil se sice v Texasu, ale dětství prožil ve Venezuele. Po rozvodu rodičů žil jen s matkou, často z ruky do úst. Začínal jako busker, pouliční umělec, přežíval ve squatech, potuloval se v Paříži jako bezdomovec. Tohle všechno je v jeho písničkách slyšet. Debutoval v roce 2002 albem Oh Me Oh My. Pražským koncertem bude propagovat nejnovější nahrávku Ma, na niž zařadil i písně zpívané ve španělštin­ě a portugalšt­ině. Krom kytary na ní zaznějí i dechové nástroje a klávesy. Najdeme na ní i skladbu nazvanou Kantori Ongaku, což v japonštině znamená country hudba.

Ač se to na první pohled nejeví, Devendra Banhart má leccos společného se světem Star Wars. Jeho prostřední jméno zní Obi, po Obi-Wan Kenobim, a svého času chodil s herečkou Natalií Portmanovo­u, která ve hvězdněvál­ečné sáze ztvárnila senátorku Padmé Amidalu. Zahrála si i hlavní roli v Devendrově klipu Carmensita z roku 2007.

Čeští fanoušci už měli možnost si Banhartův um a charizma živě vychutnat, v roce 2013 totiž vystoupil na festivalu Colours of Ostrava.

 ?? Foto: Primavera Sound ?? Písničkář Devendra Banhart
Foto: Primavera Sound Písničkář Devendra Banhart

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia