MF DNES

Policie má tým proti dealerům drog z Václaváku Zátahy na prodejce drog

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA Policisté se vrhají na dealera drog, který v centru Prahy prodává omamné látky. Cizinec ve snaze mít u sebe co nejmenší množství kokainu spolkne hned pět dávek. Důsledkem toho se stává agresivněj­ší. V dalším případě se dvojice cizinců rozdělí a snaží se policistům ztratit v úzkých uličkách první městské části. Pachatelé se schovávají třeba ve křoví, zbavují se drog.

V posledních měsících se policie snažila bojovat proti drobné drogové kriminalit­ě v centru, a to především na Václavském náměstí, které je pouličním prodejem omamných látek nechvalně známé. Vytvořila proto speciální tým Krystal, který se na tento jev zaměřuje. Od začátku roku tým zadržel 106 lidí, převážně cizinců. Většina z nich už byla odsouzena ve zrychleném řízení.

Podle policie se počet pouličních dealerů na Václavském náměstí skutečně snížil. Popsané zátahy mohou sice pomoci snížit počet drogových dealerů v centru, prodej se ale může přesouvat jinam.

Drogy schované v blatnících

Tým působí v centru a už zaznamenal podle policistů první výsledky. „Zaměřili jsme se na samotné dealery drog a podařilo se nám během osmi měsíců výrazně snížit počet těchto osob na Václavském náměstí,“tvrdí Tomáš Lerch, ředitel pražské policie.

Policisté zdůraznili, že tým se nesoustřed­í na množství zadržených drog, ale na jednotlivé lidi. „Cílem bylo to, abychom zvýšili pocit bezpečí lidí v centru hlavního města,“dodává Lerch. Pachatelé mají podle policistů často už předchozí zkušenosti s kriminální činností, proto některá videa ze zátahů působí jako z akčního filmu.

„Tito dealeři umí reagovat na policii, schovávat věci, jsou na tom fyzicky velice dobře,“říká šéf týmu Krystal Jan Kloubek. V minulosti se podle jeho slov stalo, že měl pachatel u sebe dokonce i nabitý samopal.

Pokud požijí například kokain, který je povzbudí, mají i trénovaní policisté problém je zadržet. Dealeři jsou také velmi vynalézaví v tom, kam drogy schovat. Například v ulici Na Příkopě je dávali mezi cihly charitativ­ní Akce cihla. Strkají je rovněž pod blatníky na kola aut nebo pod víčka nádrže.

Zadržení pachatelé pocházejí většinou z afrických zemí. Někteří jsou v Česku legálně a někteří nelegálně. „Mnozí z nich jsou žadatelé o mezinárodn­í ochranu, ale v jiných státech, než je Česká republika,“dodává Aleš Benedikt, šéf Obvodního ředitelstv­í policie pro Prahu 1.

V takových případech pachatelům cizinecká policie ukončí pobyt. Mezi nejčastěji zadržené drogy patří kokain a marihuana, které kupují mnohdy cizinci. „Zákazníci jsou jak turisté, tak občané České republiky,“říká Benedikt.

Tým Krystal vznikl i proto, že se policii nedařilo běžnými metodami pouliční prodej drog v centru vymýtit. Zasahuje převážně ve večerních hodinách a v noci a zadržení předchází sledování a zdokumento­vání. Zatím uskutečnil Krystal 49 akcí. To znamená, že většinou došlo k zadržení více než jednoho pachatele.

Díl práce vykoná kriminální i cizinecká policie či pražští strážníci. „Úloha městských strážníků je být na ulici. Setkávají se s různými jevy a s různými informacem­i,“říká Eduard Šuster, ředitel městské policie. Zjištěné poznatky pak strážníci předávají Policii České republiky.

Přesun jinam

Vymýcení drobných dealerů z centra může ale způsobit to, že se prodej drog přesune jinam, kde tým Krystal zatím nepůsobí. „Je to docela standardní jev,“potvrzuje Petr Přecechtěl z katedry kriminolog­ie Policejní akademie České republiky.

„Je to zákon akce a reakce, a když někde na něco budeme tlačit, bude to nějak reagovat,“konstatuje odborník.

Toho jsou si podle všeho policisté vědomi. „Tým byl původně vymyšlen pro Prahu 1, ale už teď má nadstavbu a víme, že když se nám přestěhují kamkoliv, tým půjde za nimi,“dodává Benedikt. Lerch k tomu dodává, že už nyní se dealeři přesunuli do okrajových částí Václavskéh­o náměstí. „I tam zasahujeme, jedná se nám o to, aby bylo centrum města bezpečné,“ujišťuje.

Podle statistik Policie České republiky od ledna letošního roku zjistili policisté 203 případů držení a distribuce drog na území první městské části. Z toho objasnili 171 případů. Pro srovnání například v druhé městské části je zjištěných případů za stejné období 94, ve třetí městské části 79.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia