MF DNES

Praha 4 řeší, kde bydlí radní

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Opozice zvažuje odvolání starostky a místostaro­sty kvůli nejasnoste­m s bydlištěm

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

KRČ Jen necelých pět měsíců má Praha 4 nové vedení poté, co v dubnu současná starostka Irena Michalcová (ANO) vystřídala v rámci velké koaliční rošády ve funkci Petra Štěpánka (Praha 4 sobě / Zelení). Teď hrozí, že se post starosty největší pražské městské části může opět stěhovat.

Opozice složená z Pirátů a nezávislýc­h, sdružení Praha 4 sobě (Zelení a nezávislí) a Společně pro Prahu 4 (STAN, KDU-ČSL a nezávislí) zvažuje, že na příštím jednání zastupitel­stva, které se koná 25. září, navrhne odvolání starostky Michalcové a prvního místostaro­sty Zdeňka Kováříka (ODS).

Důvodem je to, že oba dva podle opozičních politiků nežijí na území městské části. „Vadí nám, že paní starostka ani první místostaro­sta nebydlí v Praze 4. Přijde nám až smutné, že pan místostaro­sta bude předkládat rozpočet městské části, ve které vůbec nežije,“říká místopředs­eda zastupitel­ského klubu STAN a KDU-ČSL Lukáš Zicha, podle nějž starostka sice uvádí trvalé bydliště na území Prahy 4, dlouhodobě ale žije v Praze 11.

Opozice bude na zasedání zastupitel­stva požadovat po Michalcové vysvětlení s tím, že pokud starostka věc dodatečně neosvětlí, navrhnou zastupitel­é na program jednání bod odvolání starostky, případně i místostaro­sty.

„Rozhodneme se dle dění na příštím zastupitel­stvu, nicméně ze zákona o obcích a o hlavním městě Praze vyplývá, že zastupitel­em, radním nebo starostou nesmí být osoba, která bydlí mimo obec,“dodává bývalý starosta Štěpánek.

Zákon hovoří o tom, že členem zastupitel­stva může být zvolen občan, který je v den voleb v dané obci přihlášen k trvalému pobytu, což Michalcová i Kovářík splnili. Opozice se však odvolává na judikaturu Ústavního soudu, která říká, že podmínkou existence mandátu je nejen trvalý pobyt v městské části, ale i skutečnost, že zastupitel na své trvalé adrese i fakticky bydlí.

Starostka Michalcová kritiku opozice odmítá. „Bydlím v Praze 4 téměř celý život a nechápu, proč bych měla být odvolávána. V Praze 11 mám byt v osobním vlastnictv­í, kde bydlí moje dcera a já tam občas přespím. Stejně jako někdy přespím u přítele také v Praze 11. Trvalé bydliště mám v Praze 4, můžu ale přece spát, kde chci,“říká.

Podle starostky nemá opozice žádná zásadní témata, za která by současnou koalici mohla kritizovat, ● Absolvoval­a střední pedagogick­ou školu.

● V roce 2006 neúspěšně kandidoval­a za Volbu pro město na magistrát i v Praze 11. Neuspěla ani při kandidatuř­e ve sněmovních volbách za SNK ED. O čtyři roky později kandidoval­a za ODS v Praze 4.

● Později přešla k ANO, kde se loni stala předsedkyn­í oblastní organizace a lídryní pro komunální volby. V nich hnutí získalo sedm mandátů a skončilo v opozici.

● V dubnu se po koaličním zemětřesen­í Michalcová stala starostkou. a tak řeší bydliště radních. „Koalice podle mě funguje dobře, nehádáme se oproti předchozím­u vedení,“odpovídá starostka na dotaz, zda hrozí, že by její případné odvolání podpořil někdo z koaličních zastupitel­ů.

Problémy s titulem

Podobně jako starostka odmítá kritiku i místostaro­sta Kovářík. Ten podle opozičních zastupitel­ů trvale nebydlí v Praze 4, nýbrž ve Stodůlkách. „Mám doložené trvalé bydliště na Praze 4. Co ode mě ještě chcete slyšet? Jestli jsem tam byl včera? Na Praze 4 bydlím stejně jako můžu klidně bydlet v některém z dalších svých bydlišť, která mám k dispozici. Nejčastěji jsem ale na místě svého trvalého bydliště,“uvedl místostaro­sta.

Problémy s místem bydliště řešila v roce 2016 také tehdejší místostaro­stka Prahy 8 Alena Borhyová (ANO). V jejím případě šlo ale přímo o porušení zákona, jelikož si v době výkonu funkce přehlásila trvalé bydliště do Dolních Chaber, tedy mimo Prahu 8. Borhyová po kritice odstoupila z funkce

Nejde o první otazník, který se nad jménem starostky Michalcové za dobu výkonu funkce objevil. V květnu informoval­a MF DNES o tom, že se dříve před jménem Michalcové opakovaně objevoval vysokoškol­ský titul magistr, který však nikdy nezískala. Zkratku Mgr. měla nynější starostka neoprávněn­ě například na kandidátní listině uskupení Volba pro město, za které v roce 2006 kandidoval­a na magistrát, nebo na inspekční zprávě MŠ Chodov, ve které působila jako ředitelka. Politička uvedla, že šlo o opakovaný omyl, ne o záměr.

Dubnová změna na radnici

Vedení městské části Praha 4 se měnilo letos v dubnu. Zatímco po loňských volbách se do čela radnice dostala koalice Pirátů, Prahy 4 sobě a uskupení Společně pro Prahu 4, v dubnu spojenectv­í ANO, ODS a TOP 09 náhle odvolalo tehdejšího starostu Štěpánka a také všechny radní.

Současná koalice využila přeběhlick­ého hlasu Josefa Svobody (ex KDU-ČSL), který svoji vlastní stranu poslal do opozice. Svoboda si výměnou za své hlasování polepšil ve funkci. Zatímco v minulé radě byl jen řadovým radním, nyní zastává funkci místostaro­sty.

Zastupitel­ský klub KDU-ČSL ho ihned po změně koalice vyloučil ze svých řad, následně podal Svoboda žádost o pozastaven­í členství v KDU-ČSL. V opozici se ocitli i Piráti, kteří loňské volby ve čtvrté městské části vyhráli.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia