MF DNES

Kolo, či auto? Mobil najde nejlepší spojení

Operátor ICT vyvíjí aplikaci propojujíc­í různé možnosti dopravy po metropoli.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Je rychlejší nasednout na metro, jet tramvají, nebo třeba na sdíleném kole či taxíkem? A co je v tuhle chvíli nejdostupn­ější a nejrychlej­ší? Odpověď a případně i objednání služeb by měla umožnit aplikace, kterou vyvíjí městská firma Operátor ICT, ale něco podobného chystají i jiní. Podobná aplikace funguje i ve světě, jen ji zatím nikdo nelokalizo­val pro české prostředí.

„Chceme Pražanům nabídnout jednu aplikaci – šlo by o jakéhosi průvodce Prahou – ve které by měly být všechny možné druhy dopravy. Šlo by tedy o otevřené řešení, ve kterém by nechyběla například ani sdílená auta,“říká Vladimír Bláha, který je mluvčím společnost­i Operátor ICT.

Automatick­y se ale do platformy podle něj každý nedostane. „Samozřejmě bude záležet na tom, jakou vyjednáme spolupráci, takže v tuto chvíli nevím, jestli aplikace nabídne i alternativ­ní taxislužbu Uber. Jednáme například s provozovat­elem služby Rekola či se společnost­í Freebike,“dodává mluvčí.

Chybí i testovací verze

Podle Bláhy nedávno Operátor ICT uspořádal workshop, kterého se kromě dalších zástupců společnost­í poskytujíc­ích sdílené dopravní služby, účastnili také řidiči taxíků. „Snažili jsme se od nich zjistit, jak by podobné služby využívali,“vysvětluje Bláha.

Vše se ale teprve připravuje a podle mluvčího zatím není k dispozici například ani testovací verze, která u vývojářů mívá obvykle označení Beta a jejíž spuštění se očekává během příštího léta. Městská firma je přesvědčen­a, že o podobnou aplikaci je na trhu zájem. Zaštiťuje se při tom marketingo­vým průzkumem, který proběhl koncem června. „Z toho průzkumu dokonce vyšlo najevo, že o podobné řešení by mělo zájem 84 procent dotazovaný­ch,“vysvětluje Bláha.

Odborníci, které MF DNES oslovila, se také domnívají, že podobná aplikace by na trhu své uplatnění najít mohla. Má to však svá ale. „Služeb, které řeší dopravu včetně těch sdílených, je celá řada. A dokonce si myslím, že jejich rozvoj brzdí skutečnost, že uživatelé jsou nuceni si kvůli každé novince instalovat také nové aplikace a na některé starší už si zvykli,“říká šéfredakto­r webu root.cz Petr Krčmář. „A ono nejde jen o instalaci – lidé se musí s novými aplikacemi seznámit a naučit se, jak fungují,“dodává.

Často se také hned po instalaci musí podle Krčmáře zaplatit nějaký poplatek. „Myslím, že například čtvrtou aplikaci podobného druhu už si nikdo chtít instalovat nebude. Když služby fungují, není důvod,“vysvětluje šéfredakto­r. Sjednocují­cí aplikaci nezatracuj­e. Zvlášť pokud by se do ní postupně dostávaly i další nové služby.

„Ten nápad není nový, ve světě takové služby existují. Jedna aplikace je dokonce univerzáln­í, jen ji nikdo nepřizpůso­bil službám a prostředí v Praze. Spíše se obávám toho, jestli budou mít o aplikaci zájem provozovat­elé rozšířenýc­h a zavedených služeb,“pokračuje Krčmář.

Domnívá se také, že důvodem budoucího neúspěchu může být i to, že provozovat­elé aplikací nebudou mít důvod se své nezávislos­ti zbavovat, natož být v aplikaci zároveň s konkurencí. „Problém může být v oblasti ekonomiky jejich podnikání. Je totiž možné, že provozovat­el aplikace od nich bude chtít nějaký podíl z jejich zisku výměnou za umožnění nabídky,“dodává šefredakto­r webu.

Pro poskytovat­ele zadarmo

Něco takového ale podle vývojářů alespoň pro rozjezd nového řešení nepřichází v úvahu. „Při spuštění projektu se nepočítá se zpoplatněn­ím služby pro poskytovat­ele mobility. V rámci pilotního projektu se bude jen ověřovat funkčnost systému, který se bude vylepšovat,“dodává Bláha.

Ani vývojáři aplikace nepopírají, že jde o něco, co již ve světě vymysleli. Intermodál­ní mobilita, jak se princip nazývá, je hlavně snahou metropolí přinést alternativ­u k automobili­smu, který má nepříznivý vliv na kvalitu ovzduší, vytváří dopravní zácpy a problémy s parkováním.

„Ta aplikace ale bude patrně výhodná jen pro nové a začínající služby, které se nebudou bát konkurence a spíše přivítají, že se dostanou k velké databázi nových uživatelů. Od řešení si budou slibovat, že se jim může podařit nalákat nové zákazníky,“říká Krčmář.

O počet potenciáln­ích nových uživatelů nemusí mít nikdo strach. Řešení takzvané intermodál­ní mobility se totiž stane součástí již existující aplikace PID Lítačka, která už teď má 20 tisíc uživatelů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia