MF DNES

Slávistick­é góly, důležitá výhra. Češi přeskočili Kosovo

- Reportér MF DNES v Podgorici

Jan Palička

Zlepšili se, snažili se, dočkali se. Ale nebylo to úplně zadarmo. Fotbalová reprezenta­ce by měla poděkovat brankáři Vaclíkovi, že v prvním poločase zastavil všechny černohorsk­é nebezpečno­sti: bez toho by se v dusné Podgorici těžko narodilo vítězství 3:0.

Uf, to je úleva.

„Věděli jsme, jak důležitý zápas nás čeká, a na hřišti to bylo znát,“pochvalova­l si záložník Vladimír Darida, který dohrával po zranění stopera Suchého s kapitánsko­u páskou. „Hráli jsme zodpovědně a vybojovali důležitý výsledek.“

To rozhodně: národní tým se vrátil

do pozice, ve které chce a potřebuje být. Je druhý v kvalifikač­ní skupině, a pokud ve zbylých třech zápasech ustojí tíhu okamžiku, postoupí posedmé za sebou na mistrovstv­í Evropy. Tím pádem by se zapomnělo na sobotní trapas 1:2 v Kosovu. Právě kvůli němu se Češi ocitli v prekérní situaci. Museli.

Museli vyhrát, aby předešli ještě větším a hlavně úplně zbytečným komplikací­m.

Pokud jste ovšem čekali, že trenér Šilhavý udělá průvan v sestavě, pak vás možná základní výběr překvapil. Nastala jediná změna, na pravém kraji obrany spolehlivé­ho Kadeřábka nahradil slávistick­ý býček Coufal.

Byl to jasný vzkaz: „Sázíme na Slavii!“Tým, který slavně postoupil do Ligy mistrů, dodal do sestavy hned pět hráčů. Pomineme-li, že záložník Král před pár dny přestoupil do Ruska. A nakonec to skutečně byli slávisté, kteří rozhodli.

V 54. minutě si habán Souček našel parádní Janktův trestný kop a napravil všechny své předchozí hlavičkové pokusy vedle. Dvakrát ve vynikající pozici minul, potřetí už ne. Paráda!

Trenér Šilhavý se obrátil k lavičce a rukama zapumpoval do nebe. Na tenhle okamžik čekal. Věděl, že se mužstvo uklidní. Ještě líp mu bylo za čtyři minuty, po další standardní situaci. Míč z rohového kopu vyplul před záložníka Masopusta, který vypálil slabší levačkou – 2:0.

Od té chvíle už bubny místních fanoušků přestaly mít grády a pokřik „Crna Gora, olé!“vymizel úplně.

Černá Hora Česko

Kvalifikač­ní skupina A

Upřímně, Češi byli – navzdory svým klopýtavým kombinacím - ve všech ohledech lepší a kvalitnějš­í, což z tribuny sledoval i bývalý svazový šéf Pelta.

Ale jak by se asi zápas vyvíjel, kdyby ve 22. minutě brankář Vaclík nevyškrábl Hočkovu ránu zpod břevna? A pak taky Mugošův nájezd, který vykryl nohou?

Když hosté ztratili aktivitu a přizpůsobi­li se černohorsk­ému tempu, měli problém.

Už na konci prvního poločasu se mohlo utkání zlomit na tu správnou stranu, ale Darida napálil jen břevno. Rozuzlení přišlo až pak.

Mimochodem, i Darida se nakonec dočkal gólu, při vůbec posledním doteku s míčem: v nastaveném čase kopal penaltu za faul na Krále.

Bezpečně proměnil a byl konec.

Než hráči zapluli do šatny za vítězným pokřikem, vyprosili si ještě fanoušci v rohu stadionu hopsavou děkovačku. Už věděli, že se vrátili na postupové druhé místo, o bod před odhodlané Kosovo.

To včera znovu zaujalo, když po pár vteřinách vedlo v Southampto­nu nad Anglií, pak během prvního poločasu dostalo pět gólů.

Čekali byste, že taková nálož outsidera zlomí? Kdepak! Kosovo se nedalo, snížilo na 3:5 a ukázalo, že umí kousat i nejsilnějš­í soupeře.

Proto pozor, k velkému slavení není sebemenší důvod. Dílčí cíl se v Podgorici povedlo splnit, ale zdaleka není hotovo. Aby postup na Euro klapl, Česko potřebuje udržet druhé místo v závěrečnýc­h třech zápasech: v říjnu doma s Anglií, v listopadu s Kosovem a v Bulharsku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia