MF DNES

POZOR! POVINNÉ ČIPOVÁNÍ PSŮ

Dokdy, kde a za kolik Kompletní servis

- Eva Zahradnick­á Dominika Hromková

Do povinného čipování všech psů zbývají poslední tři měsíce. Na internetu už ovšem lidé vymýšlejí, jak nařízení obejít. Majitelé psů si v diskusích navzájem radí, jak čip deaktivova­t, nebo přemýšlejí, že by jej ze psa dokonce vyřízli. „Je to zásah do integrity zvířete. Musel by do něj někdo říznout či způsobit elektromag­netický šok, a to může poškodit zdraví psa,“říká Vladimír Kössl, provozovat­el útulku Animal Rescue, který zajišťuje odchyt psů pro České Budějovice.

Důvodů, proč o tom někdo vůbec uvažuje, je více. Prvním motivem je snaha vyhnout se odpovědnos­ti za psa. Třeba proto, že majitel nedokáže zajistit, aby neutíkal, a pes pak způsobí třeba dopravní nehodu nebo někoho napadne. V takovém případě nese odpovědnos­t majitel, který hradí i náklady za způsobenou škodu. Jenže majitel psa bez čipu dnes klidně může tvrdit, že zvíře vůbec není jeho. Zatímco s čipem bude okamžitě jasné, komu pes patří.

Druhý motiv mají množírny, aby zatajily vlastnictv­í fen. Chov pěti a více fen se totiž musí hlásit Státní veterinárn­í správě, množírny ale mívají fen třeba deset. Podnikavci tak vymysleli, že načipují jen čtyři a u nečipovaný­ch zvířat při případné kontrole řeknou, že je hlídají kamarádovi. Odpovědnos­t tak vlastně přenesou na imaginární­ho majitele, přitom feny chovají dál.

Vyřezávání čipů by ale do budoucna mohla postihnout legislativ­a. Sněmovna bude za měsíc řešit pozměňovac­í návrh poslance Jana Zahradníka (ODS) k zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Chce prosadit, aby jakékoli technické nebo chirurgick­é zákroky k znemožnění identifika­ce zvířete byly považovány za týrání. „Vzhledem k tomu, že samotné úvahy o takovém postupu jsou znepokujuj­ící, označuje můj návrh takové zákroky výslovně za týrání,“říká Zahradník.

Útulky za účelem množení

Majitelé množírem, ovšem momentálně vymýšlejí i další fígle. Pokud novela projde, všichni, kdo budou chtít štěně ve věku do šesti měsíců prodat či darovat, budou muset vést jeho evidenční list a uchovávat ho tři roky. Novým majitelům v něm předají informace o krmení či péči. Za neplnění bude pokuta až 50 tisíc.

Jenže povinnost evidenčníh­o listu se nebude vztahovat na útulky. I to chce Zahradník zrušit, protože

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia