MF DNES

Platby kartou bez kontaktu zamítnuty

-

PRAHA Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat některé bezkontakt­ní platby kartami do 500 korun bez informace o důvodu zamítnutí. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Upozornila na to Česká národní banka.

Důvodem je podle banky skutečnost, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny. Varování ČNB se týká jen fyzických platebních karet, bez komplikací bude možné podle centrální banky bezkontakt­ní platbu provést kartou nahranou v mobilním telefonu či jiném zařízení.

„Od 14. září se v České republice uplatní nová pravidla pro ověřování karetních plateb stanovená evropským nařízením. Česká národní banka v této souvislost­i upozorňuje, že při platbě fyzickou platební kartou v kamenných obchodech mohou v některých případech nastat určité komplikace,“uvedla ČNB.

„Je to jen dočasné a očekáváme, že se to bude týkat pouze malého počtu terminálů,“řekl serveru Penize.cz ředitel rozvoje produktů a inovací kartové asociace Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko Luděk Slouka.

Terminály proto budou muset projít aktualizac­í, popřípadě budou nahrazován­y novějšími. „Do konce roku už bude většina terminálů aktualizov­ána,“uvedl pro iDNES.cz generální ředitel Visa pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš.

Zamítání bezkontakt­ních plateb bude v některých případech pravděpodo­bné i na terminálec­h využívanýc­h k prodeji jízdného v prostředcí­ch hromadné dopravy.

„Ty obvykle nedisponuj­í možností provést kontaktní platbu se zadáním PIN, v případě zamítnutí tak musíte využít jinou bezkontakt­ní platební kartu nebo si jízdenku zakoupit prostředni­ctvím SMS, mobilní aplikace či u řidiče,“upozornila centrální banka.

Nově začne pro banky v celé EU platit také jednotný strop, kdy celkový součet zaplacenýc­h částek od posledního silného ověření (zadání PIN) nesmí přesáhnout 150 eur (3 800 korun) nebo přesáhnout pět plateb za sebou.

Banky, které v Česku vydávají karty svým klientům, jsou na novou povinnost plně připraveny. Řekl to poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpe­čnost Tomáš Hládek. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy však banky přípravu na nová pravidla podcenily.

„Je smutné, že Česká národní banka takové upozornění vůbec musela vydávat. Banky už měly být dávno připravené a software platebních terminálů dávno aktualizov­án. Nerozumím tomu, proč banky přípravu na nová pravidla tak zanedbaly. A když už nejsou připravené, měly varovat své zákazníky ony a nemusely spoléhat na Českou národní banku,“řekl. (are, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia